Hírek

2005.03.22. 00:00

Áradnak az ország folyói

Lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között tegnap délután. A Duna vízállása elérte a hatszázöt centimétert, amely már veszélyezteti a gépjárműforgalmat az alacsonyabb szakaszokon.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tegnap délután lezárták a fővárosban a Mozaik utca és a Margit híd közötti rakpartszakaszt. Várhatóan ma további utakat önt el a víz.
[/caption]– Jelentős árhullám vonul le a Dunán – tájékoztatta a Reggelt Ambrus Zoltán, a vízügyi főigazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője. Budapestnél várhatóan hétszáz centiméter körül tetőzik majd. A három évvel ezelőtti 840 centiméteres rekordmagasságot idén nem éri
el a folyó.
A Duna vízállása a tegnap kora reggeli órákban 569 centiméter volt a fővárosi szakaszon. Az emelkedő árhullám elsősorban a budai alsó rakpart mélyebben fekvő részeit veszélyezteti. Tegnap délutánra a folyó elérte a 605 centiméteres magasságot. Ezért lezárták a Margit híd és a Mozaik utca közötti szakaszt.
Csók László, a főváros közmű ügyosztályának főtanácsosa lapunknak elmondta: ma estig újabb útvonalról terelik el a forgalmat. Így várhatóan lezárják
a Lánchíd melletti Halász utcai szakaszt is. A szakember szerint a pesti oldalon egyelőre nem lesz szükség forgalomkorlátozásra.
A következő napokban a III. kerületi Római-part üdülőövezete is víz alá kerülhet. Tarlós István óbudai polgármester lapunknak elmondta, bármelyik pillanatban készek homokzsákokkal megerősíteni a mélyebben fekvő területeket. Ezeknél a pontoknál folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Az árvízvédelmi készültség három fokozata

Elsőfokú

Ez számít a legalacsonyabb fokú készültségnek. Akkor rendelik el, ha a vízszint eléri a töltéseket. A víz emelkedését ekkor reggel hattól este hatig ellenőrzik.

Másodfokú

Ennél a szintnél már fokozottabb figyelemre van szükség. Hatóránként kell mérni a vízállás mélységét. A folyó áradását éjjel-nappal ellenőrzik.

Harmadfokú

Vészőröket kell állítani a védmű súlyosan veszélyeztetett pontjaihoz és műtárgyaihoz. A vízállást kétóránként kell leolvasni és jelenteni. Szükség esetén légi megfigyelésről is gondoskodni kell.

Házakat veszélyeztet a víz

Az ország folyóinak többségén, összesen 1247 kilométer hosszon árvízvédelmi készültség van érvényben. Veszélyeztetett területek a Mosoni-Duna, a Rába, a Marcal, az Ipoly, a Zagyva, a Kraszna, a Szamos, a Hernád és a Tisza felső szakasza mentén találhatók. Kismarosnál a Duna már a part menti házakat is veszélyezteti. Az árvízi védekezésre január elsejétől 149 millió forintot költöttek el. A belvízzel elöntött területek nagyságát kilencvenhétezer hektárra becsülik. Ebből közel ötvenkétezer hektár vetés és szántó. A belvízi védekezés költsége megközelíti a nyolcszázmillió forintot.

Forgalomkorlátozás

– Arra kérjük a gépjárművel közlekedőket, hogy a rakpart érintett szakaszait kerüljék el – mondta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője. Az árhullám idején máshol is lehet lezárásokra számítani. Ezeknél a pontoknál rendőri ellenőrzések is lesznek, mert korábban az is előfordult, hogy valaki áthajtott a lezárt szakaszon. Amint a vízállás engedi, az adott területeken fertőtlenítő takarítást végzünk, majd a rakpartot visszaadjuk az autósoknak.

Ez számít a legalacsonyabb fokú készültségnek. Akkor rendelik el, ha a vízszint eléri a töltéseket. A víz emelkedését ekkor reggel hattól este hatig ellenőrzik.

Másodfokú

Ennél a szintnél már fokozottabb figyelemre van szükség. Hatóránként kell mérni a vízállás mélységét. A folyó áradását éjjel-nappal ellenőrzik.

Harmadfokú

Vészőröket kell állítani a védmű súlyosan veszélyeztetett pontjaihoz és műtárgyaihoz. A vízállást kétóránként kell leolvasni és jelenteni. Szükség esetén légi megfigyelésről is gondoskodni kell. Házakat veszélyeztet a víz Az ország folyóinak többségén, összesen 1247 kilométer hosszon árvízvédelmi készültség van érvényben. Veszélyeztetett területek a Mosoni-Duna, a Rába, a Marcal, az Ipoly, a Zagyva, a Kraszna, a Szamos, a Hernád és a Tisza felső szakasza mentén találhatók. Kismarosnál a Duna már a part menti házakat is veszélyezteti. Az árvízi védekezésre január elsejétől 149 millió forintot költöttek el. A belvízzel elöntött területek nagyságát kilencvenhétezer hektárra becsülik. Ebből közel ötvenkétezer hektár vetés és szántó. A belvízi védekezés költsége megközelíti a nyolcszázmillió forintot. Forgalomkorlátozás – Arra kérjük a gépjárművel közlekedőket, hogy a rakpart érintett szakaszait kerüljék el – mondta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője. Az árhullám idején máshol is lehet lezárásokra számítani. Ezeknél a pontoknál rendőri ellenőrzések is lesznek, mert korábban az is előfordult, hogy valaki áthajtott a lezárt szakaszon. Amint a vízállás engedi, az adott területeken fertőtlenítő takarítást végzünk, majd a rakpartot visszaadjuk az autósoknak. Tegnap délután lezárták a fővárosban a Mozaik utca és a Margit híd közötti rakpartszakaszt. Várhatóan ma további utakat önt el a víz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!