Hírek

2005.03.22. 00:00

Ankara aggódik Zágrábbal kapcsolatban

Riadalmat keltett a horvát csatlakozási tárgyalások elhalasztása a török fővárosban. A hatalmas országgal folytatandó egyeztetés október 3-án kezdődne, ám a Zágrábnak küldött nemleges jelzés kihathat az egész EU-bővítésre. Legalábbis így magyarázza a fejleményeket Erhard Busek.

Toronyi Attila

A délkelet-európai biztonsági folyamat uniós megbízottja szerint a horvátoknak tett szemrehányás ürügyként is felfogható. Ismeretes, hogy Brüsszel azért nem adott zöld jelzést a nyugat-balkáni országnak, mert „nem működik kellően együtt” a hágai nemzetközi törvényszékkel. Jelenleg négy ország vár uniós bebocsátásra. Az említetteken túl Románia és Bulgária. Az ő esetükben is kétségek merültek fel: meglehet, hogy a 2007. évi belépés nem teljesíthető. A balkáni országok mindegyikének világos üzenet az, hogy nem lehet megkerülni Hágát. Horvát diplomaták ugyanakkor azt állítják, hogy nyugati titkosszolgálatok félrevezették Carla del Ponte főügyészt. Szerintük nem felel meg a tényeknek, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina a horvát hegyek között bujkál. A tábornokot annak ellenére sem sikerült 2001 óta elkapni, hogy a nyomravezető ötmillió dollárt kapna.
Bár Ankarát komolyan aggasztja a Brüsszel–Zábráb-ütésváltás, Recep Erdogan azt hangsúlyozza, hogy hazájára nem hathat ki a horvát halasztás. A török kormányfő arról biztosította a közvéleményt, hogy „változatlan eltökéltséggel folytatja a reformok megvalósítását”. Eközben az Európai Parlament külügyi bizottsága levelet intézett a brüsszeli bizottsághoz. Javaslata szerint külön testületnek kellene megvizsgálnia, vajon Horvátország eleget tesz-e a hágai követeléseknek. Ankarában és Zágrábban egyaránt azt remélik, hogy a héten elmozdul a holtpontról a horvát csatlakozási tárgyalások ügye.

Megvádolt testvérét védi Boro Gotovina

Hamisítványnak nevezte a horvát extábornok testvére az egyik dokumentumot, amelynek alapján Hágában háborús bűnökkel vádolják Ante Gotovinát.

A Nemzetközi Törvényszék birtokába jutott feljegyzés szerint a volt horvát elnök maga utasította tábornokait, hogy hajtsanak végre „etnikai tisztogatást”. Boro Gotovina azt nyilatkozta: a feljegyzés hamisítvány. Bár Franjo Tudjman minden tanácskozásáról hangfelvételek készültek, erről az egyről nem maradt fenn semmi. Boro Gotovina kijelentette, hogy nem tud testvére hollétéről. A horvát kormány is azt állítja, hogy az extábornok valahol külföldön tartózkodik.

A Nemzetközi Törvényszék birtokába jutott feljegyzés szerint a volt horvát elnök maga utasította tábornokait, hogy hajtsanak végre „etnikai tisztogatást”. Boro Gotovina azt nyilatkozta: a feljegyzés hamisítvány. Bár Franjo Tudjman minden tanácskozásáról hangfelvételek készültek, erről az egyről nem maradt fenn semmi. Boro Gotovina kijelentette, hogy nem tud testvére hollétéről. A horvát kormány is azt állítja, hogy az extábornok valahol külföldön tartózkodik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!