Hírek

2005.03.04. 09:14

Aki parkol, az fizessen is!

Az egységes parkolási rendszer tervezetét március végén tárgyalhatja a Fővárosi Közgyűlés. Ez az ingyenes lakossági parkolás fenntartásával számol. Ezzel szemben a hosszú távú megoldás alapja a közös teherviselés.

Zsidai Péter

Vajda Pál a három parkolási cég ügyfélszolgálatának és fizetési módjainak egységesítését ígéri. Továbbá azt, hogy nem megy a jelenlegi 480 forint fölé az egyórás várakozási díj felső határa. A főpolgármester-helyettes azonban nem beszélt az egységes parkolási rendszer hosszú távú megoldásáról, ami alapjaiban más szemléletű.

„A lakosság utcai parkolása csak méltányos, erősen támogatott díjfizetés ellenében legyen engedélyezett. Az ingyenes lakossági parkolás megszüntetése indokolt.” Ezt a Főmterv igazgatója, Molnár László írta a város vezetésének kidolgozott tanulmányában. Az elképzelés lényege a közös teherviselés. Áldozzon az autós, az önkormányzat és a működtető cég is. Információink szerint a városvezetés a választásokhoz közeledve nem meri felvállalni a népszerűtlen intézkedési csomagot. Ez a lakosságot arra ösztönözné, hogy autóját ne közterületen, hanem mélygarázsban tárolja. Az éves bérlet körülbelül negyvenezer forint lenne. Az autósok ennél csak jóval drágábban parkolhatnak az utcán. Az önkormányzat a garázsokban parkolóhelyet vásárolna, az üzemeltető pedig lemondana a teljes díj egy részéről. Cserébe viszont biztosított lenne állandó bevétele az önkormányzati parkolóhelyekből. Ebben az egységes parkolási rendszerben a lakossági engedélyek díja a városból kifelé haladva egyre kevesebb lenne. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, a huszonnégy önkormányzatnak a három helyett egy közös parkolási társulást kell létrehoznia.

Csak tíz percig várakozzunk ingyen!

A tanulmány azt javasolja, hogy az utcai parkolóhelyeket a rövid idejű fizetőparkolásnak tartsák fenn. Ingyenes csak az első tíz perc lenne, a díj a várakozási idő növekedésével hatványozottan emelkedne. Ugyanakkor a garázsokban való parkolás díját ezzel ellentétes számítással állapítanák meg.

Fizethetünk sms-ben is

Tegnap jelentették be: júniustól a T-Mobile-osok sms-ben is fizethetnek a parkolásért az I., II., VI., VII., VIII., XI. és XII. kerületekben. A Centrum Parkoló Kft.-vel kilakított együttműködésnek köszönhetően előfizetőik 3300 forintos parkolási egyenleget tölthetnek fel. Ebből 3000 forintot fordíthatnak mobilparkolásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!