Hírek

2005.03.11. 00:00

Ahol a bűnöző az életével lakol

Csák E.

A Líbiában halálra ítélt bolgár egészségügyi dolgozók szabadon engedését sürgették Strasbourgban. Öt ápolónőt és egy palesztin orvost azzal a váddal ítéltek halálra tavaly Tripoliban, hogy 1999-ben egy bengázi gyermekkórházban több mint 400 gyermeket AIDS-szel fertőztek meg. Szakértők szerint azonban a gyermekek már jóval a külföldi egészségügyi alkalmazottak érkezése előtt megbetegedtek. Másfelől az EU nem helyesli a halálbüntetést. Dobolyi Alexandra (MSZP) képviselő, az Európai Parlament országjelentésének egyik szerzője a fogva tartott bolgár állampolgárok ügyének igazságos és humánus elbírálásáért szólalt fel az Európai Parlament ülésén. Kifejtette: a halálbüntetés merőben ellentétes az európai normákkal és elvekkel.
Változás történt a közelmúltban az amerikai igazságszolgáltatási gyakorlatban, amely – az államok többségében – engedélyezi a halálbüntetést. Egy törvénymódosítás értelmében a 18 év alatt elkövetett bűntettekért az elítéltet nem végezhetik ki. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!