Hírek

2005.03.10. 06:43

A számok nem hazudnak

Újpesten futballban, hokiban és pólóban nincs többé 12-es szám. A klub 120 esztendős jubileumán hozott döntés indoka: a közönség a tizenkettedik játékos.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="145"] Újpesten ők kapták a 12-es számot
[/caption]Az újpesti példa különleges, hiszen a publikum kapta a visszavonultatott trikó-, illetve sapkaszámot. 
A szokás az Egyesült Államokból ered, az európai logikával szinte mérhetetlenül népszerű amerikai sportok köréből. Sztárok nélkül nem megy – ezt jól tudják arrafelé, s persze az üzleti érdek sem utolsó. Példa rá Wayne Gretzky esete. Amikor a Los Angeles Kings 2002-ben visszavonultatta a hokilegenda 99-es mezét, nem győzték hangsúlyozni, hogy Gretzky érkezése (1988) előtt tízezres volt az átlagos nézőszám, utána viszont szinte lehetetlen volt jegyet kapni a Kings meccseire.
Európában és nálunk a futball viszi a prímet. Nápolyban és Kispesten természetes, hogy senki sem játszik Maradona, illetve Puskás Ferenc 10-es trikójában. Azt pedig a kegyelet diktálta, hogy a Benfica Fehér Miklós (29), a Ferencváros pedig Simon Tibor (2) mezét visszavonultassa.
Különleges Mario Lemieux, Albena Branzova, és Paolo Maldini esete. A szuperhokis visszavonulásakor fölvonták a Mellon Aréna légterébe a 66-ost mezt, hogy aztán, amikor a sztár újra hokizni kezdett, átmenetileg viszszaadják Lemieux-nek. A PVSK kosarasának, Branzovának a mezét a Florida International Universityn (FIU) pontcsúcsa miatt vonták vissza, ám a bolgár klaszszisnak esze ágában sem volt abbahagyni a játékot. Ami pedig Maldinit illeti, ő úgy oszlopos tagja az AC Milan futballcsapatának, hogy tudja: ha visszavonul, a mezszáma (3) is elbúcsúzik vele.

Visszavonultatott, legendás számok

Kulcsár Anita (kézilabda, válogatott: 22), Kökény Bea (kézilabda, FTC: 9), Michael Jor-dan (kosárlabda, Miami Heats: 23), Patrick Roy (jégkorong, Colorado Avalanche: 33), Balogh Judit (kosárlabda, Sopron: 7) Aldair (labdarúgás, AS Roma: 6), Chilavert (labdarúgás, Vélez Sársfield: 1), Franco Baresi (labdarúgás, AC Milan: 6)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!