Hírek

2005.03.26. 00:00

A sajtóház újjászületése

Címkék#Vélemény

A több mint egy évtizede kihalt sajtószékház 2007-re újul meg teljesen. A tulajdonos Ablon Ingatlanfejlesztő Cégcsoport nyáron kezdi meg a kilencmilliárd forintos beruházás első ütemét.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="248"] Így néz ki az újjávarázsolt sajtóház a tervezőasztalon az Erzsébet körút–Rákóczi út sarkáról. Nemsokára a valóságban is ezt látjuk majd.
[/caption]A Somogyi Béla utca és a Ferenc körút sarkán álló épületet az 1940-es években alakították a sajtó házává. Akkoriban kapott helyet ott a Hírlapkiadó Vállalat, de sokáig működött falai között a valamikori Szikra Nyomda is. A ház az elmúlt másfél évtizedben teljesen kihalt. Több mint tíz éve már, hogy az utolsó, addig ott működő szerkesztőség is elhagyta.

Az épület értékét ma is a helye, no és a körút felőli műemlék homlokzata adja. Ez utóbbin természetesen az átalakítások során sem változtatnak. A napjainkra alaposan lerobbant épületnek 2003 óta az Ablon ingatlanfejlesztő a tulajdonosa. A cégcsoport tervei szerint az öt részből álló épületegyüttesben hamarosan luxusszálloda nyílik. A földszinten többek közt irodai, valamint kereskedelmi és szolgáltatóhelyiségek kapnak helyet. Budapest újabb ötcsillagos szállodája elsőként kínál majd a szokottnál lényegesen nagyobb, ötven négyzetméternél is tágasabb szobákat. Az épület hét szintje alá további négy emeletet terveztek, a föld alatti több mint tízezer négyzetméteres mélygarázsnak. Mindezt a Kertész Stúdió Ybl-díjas építésze, Kertész András tervezte így. Az Europeum, amely tehát több létesítményt is magába foglal, 2007-től várja majd vendégeit.

A Blaha Lujza tér mostani rendezetlensége azonban nem kimondottan vendégcsalogató. Ezért már fél éve felmerült a kérdés, ki kezelje az épületet övező környezetet. A Fővárosi Közgyűlés várostervezési bizottsága szerint mintegy száztízmillió forintból helyreállítható volna a tér eredeti állapota. Elképzelésük szerint ezt az összeget a magánbefektetők, a kerület és a főváros közösen elő tudják teremteni. Az erről szóló előterjesztést a következő ülésükön ezért újfent napirendre tűzik.

Az Europeum tervezett felosztása

Épületrész Alapterület

Szálloda (180 szobás) 10 000 m2

Szállodai szobák (átlagos mérete) 55 m2

Kereskedelmi egységek területe 6 000 m2

Földszinti irodahelyiségek területe 3 500 m2

Négyszintes mélygarázs nagysága 10 500 m2

Belső összterület 30 000 m2

Visszakapja a környék régi hangulatát és szépségét

Vécsei Éva (22) főiskolai hallgató: Ez a fejlesztés lendületet adhat nemcsak az épület közvetlen környezetének, hanem a városrész egészének. A Blaha Lujza tér most nagyon rendezetlen. Elhanyagolt és rengeteg hajléktalan él itt. Talán az ő helyzetükön is segít, ha a mai állapot megszűnik.

Jakubász Tamás (21) joghallgató: Valamikor a város egyik szellemi központja volt ez a ház. A helyreállítása, funkciójától függetlenül, visszaadhatja a környék régi hangulatát és színvonalát. Újra olyan kellemes, patinás környékké válhat, amilyen talán a múlt század elején lehetett.

Schenk Zsuzsa (28) kismama: Ki fogjuk bírni azt a két évet, amíg a munkálatok zajlanak, akkor is, ha kellemetlenségekkel jár. Sokkal jobban sajnálom az itt élő fedélteleneket. Tudom, valahol nekik is élniük kell, ezért remélem, hogy a tér rendezését követően az ő sorsukkal is törődnek majd.

Szálloda (180 szobás) 10 000 m2

Szállodai szobák (átlagos mérete) 55 m2

Kereskedelmi egységek területe 6 000 m2

Földszinti irodahelyiségek területe 3 500 m2

Négyszintes mélygarázs nagysága 10 500 m2

Belső összterület 30 000 m2 Visszakapja a környék régi hangulatát és szépségét Vécsei Éva (22) főiskolai hallgató: Ez a fejlesztés lendületet adhat nemcsak az épület közvetlen környezetének, hanem a városrész egészének. A Blaha Lujza tér most nagyon rendezetlen. Elhanyagolt és rengeteg hajléktalan él itt. Talán az ő helyzetükön is segít, ha a mai állapot megszűnik.

Jakubász Tamás (21) joghallgató: Valamikor a város egyik szellemi központja volt ez a ház. A helyreállítása, funkciójától függetlenül, visszaadhatja a környék régi hangulatát és színvonalát. Újra olyan kellemes, patinás környékké válhat, amilyen talán a múlt század elején lehetett.

Schenk Zsuzsa (28) kismama: Ki fogjuk bírni azt a két évet, amíg a munkálatok zajlanak, akkor is, ha kellemetlenségekkel jár. Sokkal jobban sajnálom az itt élő fedélteleneket. Tudom, valahol nekik is élniük kell, ezért remélem, hogy a tér rendezését követően az ő sorsukkal is törődnek majd. Így néz ki az újjávarázsolt sajtóház a tervezőasztalon az Erzsébet körút–Rákóczi út sarkáról. Nemsokára a valóságban is ezt látjuk majd. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!