Hírek

2005.03.22. 06:25

A házasság nem színjáték

Nem fehér holló a színészházasság. De ritka az egy életen átívelő kapcsolat. Mint például Huszti Péteré és Piros Ildikóé.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="268"] Huszti Péter és Piros Ildikó több közös szerep után 30 éve esküdtek egymásnak örök hűséget
[/caption]Nemcsak a nézőket, a művészeket is varázsburkába zárja a színház. Próbák közben, szerepek mögött bontakozik ki a vonzás bűvköre. Egymáshoz csábít a szerelem vagy a gyűlölet álarcában feltörő érzelem.
Ha színészházaspár játékába merül a néző, nem képes a viszony létezését kikapcsolni. Bármilyen szerepben látja őket, arról morfondíroz, milyenek lehetnek a színházon kívül. Főleg ha házaspárt alakítanak.
Huszti Péter és Piros Ildikó Hamlet és Ofélia, Abelard és Héloise, valamint Csehov-, Shaw-, és Molnár Ferenc-darabok kettőseit alakította. Legutóbb az Édes fiaim című drámában voltak férj és feleség. Szerep és élet egybemosódik?
– Erről szó sincs! – tiltakozik Huszti Péter. – Kialakítottunk egy módszert: sosem dolgozunk a szerepen otthon együtt. Mindig külön készülünk. A közös munka terepe a színház, időszaka a próbafolyamat.
– Ezt úgyis mondhatjuk, hogy profizmus – veszi át a szót Piros Ildikó. – Én először sosem a szereppel, hanem az egész darabbal ismerkedem. Az író szemszögéből nézem, aztán együtt gondolkodom a rendezővel. A próbákon pedig a többiekből is építkezem. Szóval csak részben igaz, hogy külön formáljuk a szerepünket.
Az Édes fiaim című darab lélekrezzenéses finomságával alapkérdéseket vet fel. – Pályánk egyik legmélyebb, heves indulatokat és érzelmeket felkavaró drámája. Egy házaspárról, a családról szól, kettőnk számára külön mondanivalója is van. Benne van az, amit mi is tudunk életről és halálról, szeretetről és gyűlöletről, becsületről és bűntudatról. Úgy játsszuk, hogy mindezt átérezzük. Ez azonban túlmutat rajtunk.
A két nagyszerű művész szavai kétségkívül hitelesek. Mégis kíváncsi lettem volna, mit szólt volna hozzájuk Arthur Miller. De sajnos a sors közbeszólt: a drámaíró meghalt, sosem láthatja őket. Ha láthatná, szinte biztos, hogy ráérezne: Huszti Péter és Piros Ildikó igazi házastársak.

Elisabeth Taylor és Richard Burton

A két nagyszerű színész hosszú évekig az amerikai sztárvilág álompárja volt. Megdöbbentő, a házassági válságuk súlyával megterhelt filmjük, a Nem félünk a farkastól csaknem negyven éve, 1966-ban készült. A két színész nagyszerű alakítását átizzította kínzó magánéletük tüze. Ennek ellenére Edward Albee drámájának filmváltozata 13 Oscar-jelölést kapott, és egyet sem nyert el. Két házaspár egész éjszaka iszik, és csúnyán beszél, így lehetne a filmdrámát a legegyszerűbben összefoglalni. Holott rendkívül gazdag és bonyolult szövetű darab. Két ember megkeseredett házasságának kiúttalan nyomorúsága. Liz és Richard életét zaftos pletykaáradat színesítette. De egy sem tudta felvenni a versenyt a valósággal. Ám az Albee-drámában sok mindent megmutatott a két hollywoodi sztár. Őszintén, hitelesen és nagyon fájdalmasan. Ahogy csak nagy színészek tudnak.

Huszti Péter

Budapest, 1944. május 4.

1962–66: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1966–: a Madách Színház tagja. 1975: feleségül veszi Piros Ildikót. Főbb szerepei: Hamlet, Cyrano, Szervét Mihály, Higgins, Lucifer, Jágo, Lear király, Tevje, Bolingbrocke Hercege.

Díjai: SZOT-díj, Jászai Mari-díj, Kossuth-díj, Érdemes Művész

Piros Ildikó

Kecskemét, 1947. december 23.

1966–70: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1970–: a Madách Színház tag- ja Főbb szerepei: Nyina, Irina, Ofélia, Desdemona, Jenny, Lady Milford, Patikusné, Stuart Mária, Mária Lujza,

Marlborough hercegnő.

Díjai: Jászai Mari-díj, Déryné-díj.

1962–66: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1966–: a Madách Színház tagja. 1975: feleségül veszi Piros Ildikót. Főbb szerepei: Hamlet, Cyrano, Szervét Mihály, Higgins, Lucifer, Jágo, Lear király, Tevje, Bolingbrocke Hercege.

Díjai: SZOT-díj, Jászai Mari-díj, Kossuth-díj, Érdemes Művész Piros Ildikó Kecskemét, 1947. december 23.

1966–70: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1970–: a Madách Színház tag- ja Főbb szerepei: Nyina, Irina, Ofélia, Desdemona, Jenny, Lady Milford, Patikusné, Stuart Mária, Mária Lujza,

Marlborough hercegnő.

Díjai: Jászai Mari-díj, Déryné-díj. Huszti Péter és Piros Ildikó több közös szerep után 30 éve esküdtek egymásnak örök hűséget -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!