Hírek

2005.03.04. 00:00

A gyilkos grépfrút és társai

Allergiás tünetekre panaszkodott a 29 éves férfi Németországban. Bekapott egy gyógyszert, utána megevett egy grépfrútot. Nem sokkal utána meghalt.

Gyulay Zoltán

Rendkívül nagy a doktorok, a patikusok, a gyógyszergyártók felelőssége. Ha valakinek orvosságokat kell szednie, nem mindegy az összeállítás, mert nem kívánt kölcsönhatásba léphetnek egymással. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy nemcsak a sok gyógyszer lehet veszélyes, hanem a mellettük-hozzájuk fogyasztott némely étel is. Így járt a legolvasottabb német napilap, a Bild szerint egy 29 esztendős férfi. Allergiás tüsszentési rohamokat kapott, ezért bevett egy szemet az ilyen esetekre fölírt orvosságból. Utána jóízűen felfalt egy grépfrútot. Kevéssel később halottként találtak rá az otthonában. A boncolás eredménye igencsak meglepte az orvosokat, mivel a férfi vérében a gyógyszer harmincszorosra növekedett koncentrációját találták. Szó sem lehetett azonban mérgezésről. A lesújtott orvosok végül kimondták, hogy az allergia elleni szer végzetes kölcsönhatásba lépett a teljesen normális gyümölcs levével.

– Nemcsak a gyógyszerek léphetnek kapcsolatba egymással, hanem az élelmiszerek is tudják gátolni vagy éppenséggel növelni az orvosságok hatását – magyarázza Jürgen C. Frölich professzor, a hannoveri egészségügyi főiskola gyógyszerésze. – Ez ahhoz vezet, hogy a kölcsön- és a mellékhatások a német statisztikában a halálozási okok közül az ötödik helyen állnak. Nem kívánt mellékhatások miatt évente mintegy háromszázezer ember kerül kórházba, s közülük csaknem hatvanezren meg is halnak – mondta.

Gyógyszerek és különböző gyümölcsök együttes hatása a szervezetben

A gyógyszereknél a hatályos törvénynek megfelelően nem írunk neveket, csak hatóanyagokat, amelyek elolvashatók az orvosságok dobozán, illetve a mellékelt betegtájékoztatón. Emellett nem árt, ha megkérdezi orvosát, gyógyszerészét.

1. Allergia elleni szerek

Az allergia elleni orvosságokból és a grépfrút levéből készült keverék életveszélyes lehet. Frölich professzor szerint az orvosság egyebek között a citokróm–P–450 elnevezésű enzim segítségével bomlik le. A grépfrút azonban olyan anyagot tartalmaz, amely meggátolja a gyógyszer lebontását. A következmény: részben életveszélyes elegy keletkezik.

2. Vérsűrítők

Akik krónikus szívpitvarremegésben szenvednek, trombózisuk vagy tüdőembóliájuk volt, a vért például kumarinszármazékot tartalmazó gyógyszerrel sűrítik. Ez a testben fékezi a K-vitamint, amely több, a véralvadást szabályozó tényező összességéért felelős. Ezért óvakodni kell túl nagy mennyiségű K-vitamin (brokkoli, karfiol, karalábé, fejes saláta, máj, spárga, paraj, bab, borsó, szójabab) fogyasztásától. Ellenkező esetben a gyógyszer nem fejti ki a kellő hatást.

3. Csontritkulás és fogszuvasodás elleni szerek

Fogszuvasodás és a nőknél csontritkulás esetén rendszeresen nátrium-fluoridot alkalmaznak. Az orvosságot nem szabad joghurttal, sajttal, túróval, tejjel, egyéb tejtermékekkel együtt fogyasztani. Ezek az élelmiszerek sok kalciumot tartalmaznak, és ezáltal akadályozzák, hogy a nátrium-fluorid kifejtse hatását. Célszerű a tablettát reggel bevenni, és csak este tejterméket fogyasztani.

4. Antibiotikumok

Némely antibiotikumot, mint például az úgynevezett tetraciklineket rendszeresen alkalmaznak légúti, továbbá a nyak, az orr és a fül környékén jelentkező fertőzéseknél, pattanásoknál. Hatásuk azonban egyenlő lesz a nullával, ha a szervezetben tejtermékekkel kerülnek kapcsolatba. Ha mégis megtörténik, az antibiotikumok nem kerülnek be a vérkeringésbe, és kiválasztódnak. Ezért a tejtermékek fogyasztása és a gyógyszer bevétele között több órának kell eltelnie.

5. Szívgyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, mint például a felodipin hatását a grépfrút megháromszorozhatja. Ennek nyomán a vérnyomás túlságosan leesik, a szív erőteljesen elkezd verni, fejfájás alakulhat ki. Ezt az okozza, hogy a felodipin nem épül le teljesen, hanem továbbra is kifejti hatását a szervezetben.

6. Kedélygyógyszerek

Egyes kedélyjavító gyógyszereket a sajttól és a vörösbortól különválasztva kell bevenni. Ezek az orvosságok tiramin nevű aminosavat tartalmaznak, amelyek egyidejű bevétele meghatározott élelmiszerekkel magas vérnyomáshoz és akár agyvérzéshez is vezethet. Aki kórosan nyomott hangulata miatt tranilcipromint szed, tartózkodjék az említett élelmiszerektől. Moclobemidtartalmú gyógyszer szedésekor a magas vérnyomásra is vigyázni kell, ezért ugyancsak kerülendő a sajt és a vörösbor. Ezeknek az anyagoknak a kölcsönhatása alig egyenlíthető ki.

7. Koleszterincsökkentők

A grépfrút vagy a grépfrútlé a koleszterincsökkentők, például a simvastanin hatását a háromszorosára növelheti. Frölich professzor szerint ez egyebek között izomfájdalmakhoz vezethet.

8. Potencianövelők

Aki a kék tablettára és társaira esküszik, ugyancsak mellőzze a grépfrútot. A jobb vérellátás ugyanis növekedés helyett a harmadára csökkenhet.

Különösen veszélyes gyógyszerkoktélok

A különböző gyógyszerek kölcsönhatása miatt évről évre több ezren kerülnek kórházba.

Fájdalomcsillapítók

Ha a diclofenacot más, recept nélkül kapható orvossággal párosítják, a hosszú távon történő alkalmazása növeli a gyomor- és a bélvérzés veszélyét.

Hashajtók

Ha vízhajtóval együtt szedik, fölbomolhat a szervezetben lévő ásványi anyagok egyensúlya.

Cukorbetegségre szedett gyógyszerek

A magas vércukorszint elleni orvosságok egyes fájdalomcsillapítókkal, mint az oiroxicam, a fenil-butazon, túl alacsony vércukorszintet okozhat.

Fogamzásgátlók

Hatásuk gyöngül, ha együtt szedik antibiotikummal, például ampicilinnel, valamint növényi származású kedélyjavítókkal, mint az orbáncfű.

Köszvénygyógyszerek

Például az allopurinolt nem szabad azatioprintartalmú, remua elleni szerekkel közösen szedni, különben megzavarja a csontvelő működését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!