Hírek

2005.02.08. 05:43

Volt fideszes a kormányban

Bozóki András politológus-szociológust lesz Hiller István MSZP-elnök utóda a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma élén. Az ellenzék munkájáról szeretnék megítélni az új tárcavezetőt.

Szakács Árpád

Két és fél év alatt a harmadik minisztercserére készülnek a kulturális tárcánál. Hiller István MSZP-elnök megüresedő bársonyszékébe tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Bozóki András politológus- szociológust javasolta. – Azért esett rá a választás, mert a modern Magyarország nyitott közéletének és kultúrájának, ehhez illeszkedő kulturális politikájának a leghitelesebb képviselője – indokolta jelölését a kormányfő. Választottjától azt várja: legyen segítségére „egy pezsgő, nyitott lendületes kulturális élet kialakításában”. A bejelentésen részt vett Bozóki is, aki bemutatkozásán azt hangoztatta: szeretné, ha Magyarország nem szakadna szét kulturális értelemben sem.
Az MDF és a Fidesz vezetői meglepő döntésnek minősítették a kinevezést, ugyanakkor hangoztatták: munkája alapján szeretnék megítélni az új minisztert, Bozóki Andrást.

Kifizetődő kinevezés

Nagy valószínűség szerint anyagilag is jól jár a miniszteri kinevezéssel Bozóki András. Alább összevetettük a jelenlegi és a várható fizetését. Az egyéb jövedelmeit figyelmen kívül hagytuk.

Munkahely: Fizetés adózás előtt

CEU: 520–780 ezer forint*

ELTE: 150 ezer forint

Összesen: 670–930 ezer forint

Miniszterként 1 millió 173 ezer forint

* Becsült adat

Negyvenhat éves a tárca leendő vezetője

Bozóki András 1959. január 23-án született Budapesten. 1983-ban szerzett jogi, 1985-ben szociológus diplomát. 1988–1989-ben fél évig szociológiát és politikatudományt hallgatott a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA). Több egyetem tanára, valamint számos kötet és tanulmány szerzője. Jelenleg a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) docense, emellett oktat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Fideszbe 1988-ban lépett be, a pártból 1993-ban távozott. A Magyar Narancs című lap egyik alapítója, de több újságnak is dolgozott. Szakmán belül közismerten SZDSZ közeli szakértőként tartják számon. 2003–2004-ben Gyurcsány Ferenc javaslatára tagja volt Medgyessy Péter miniszterelnök informális tanácsadói körének. Nős, két fia van. Felesége pszichológus-pedagógus, az Alternatív Pedagógusképző Műhely alapítója, nagyobbik fia joghallgató, a kisebbik gimnazista.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!