Hírek

2005.02.12. 00:00

Víztisztító miatt zárva

A fővárosban minden fürdő és strand uniós színvonalú. A hetvennyolc Pest megyei strand közül azonban nyolcnak nincs szűrő-vízforgató medencéje.

Tóth T.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Pest megyei strandokon idén sok helyen nem lesz ilyen vidám a hangulat. Nyolc településen az EU-előírások miatt nem nyithatnak ki a strandok.
[/caption]Ha a közfürdők május elsejéig nem valósítják meg a szükséges beruházásokat, nem nyithatnak ki.
– Öt strand vezetői már elkészítették a tanulmányterveket a medencék szűrő-vízforgató berendezésekkel történő ellátására – mondja Kelemen Erzsébet. Ezek a ceglédi, a veresegyházi, a tápiószentmártoni, a tápiógyörgyei és a leányfalui fürdők, közölte a Pest megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetője. Az abonyi, a ráckevei és a nagykőrösi strandok azonban nem jelezték, hogy terveznék az Európai Unió által előírt kötelezettségek teljesítését. Egy medence korszerűsítése több százmillió forintos beruházást jelent. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. a fővárosban harminchárom medencét látott el szűrő-forgató berendezéssel, összesen ötmilliárd forintból. A települések önkormányzatai nem engedhetnek meg maguknak ekkora ráfordításokat. Sokszor még
az üzemeltetés költségét is nehezen tudják kigazdálkodni.

Minket véd a szűrő

A vízforgató több szűrőből álló rendszer. A szennyezett víz egy tartályba gyűlik, majd kvarchomokréteggel találkozik. Itt a lebegő részecskéket vonják ki belőle. A megtisztított vizet egyszerre több helyen engedik vissza. Így hozzák létre a körforgást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!