Hírek

2005.02.17. 08:57

Vita folyt Ikvai hatásköréről

Méltatlan körülmények között választotta főpolgármester-helyettessé Ikvai-Szabó Imrét a közgyűlés. Erről nem a jelölt, hanem a koalíciós pártok vezetői tehettek.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Gy. Németh Erzsébet és Demszky Gábor között őrlődött a közgyűlésben az újonnan megválasztott főpolgármester-helyettes, Ikvai-Szabó Imre
[/caption]Demszky Gábor a határozati javaslat előterjesztőjeként felsorolta azokat a területeket, amelyek majd Ikvaihoz tartoznak. A szociálpolitika, a városrehabilitáció, a költségvetés egyes feladatai és a főépítészi iroda. Ahogy ezt elmondta, Gy. Németh Erzsébet azonnal húszperces frakciószünetet kér.

Az egyeztetést azonban sikerült tíz perc alatt lezárni. Becsengetés után Demszky közölte a képviselőkkel, hogy a főépítészi iroda felügyeletét maguknak akarják a szocialisták. Helyette viszont odaadják az informatikát. Ezután újra felsorolta Ikvai hatásköreit. Zsinka László nem kapott választ arra a kérdésére, mit jelent az, hogy a költségvetés egyes feladatai. Ebből le is vonta a következtetést, hogy a legfontosabb terület, a költségvetés készítésének nincs felelőse a város vezetésében. A koalíciós osztozkodást Ikvai is rosszul viselte. – Ezek után nem érzem jól magam – mondta alig hallhatóan a városháza egyik munkatársának az újonnan megválasztott főpolgármester-helyettes.

Juharos kérdéses szavazása és a főjegyzői cáfolat

Ikvai-Szabó Imre megválasztásának közjátékát megelőzte egy másik. A közgyűlésen Tiba Zsolt főjegyző a helyszínen osztatta ki Juharos Róbert laptársunknak adott nyilatkozatát. Eszerint manipulálták a szavazógépét, amikor a telefonfülke-rendeletről döntött januárban a közgyűlés. Juharos erre közölte, hat tanúja van rá, hogy a szavazáskor nem volt a teremben, fontos közügyekben tárgyalt. Tiba a cikkhez mellékelte a szavazatszámláló rendszer üzemeltetőjének kijelentését. Eszerint kizárható a manipulálás, Juharos gépe folyamatosan be volt kapcsolva, és azzal az igen gombot nyomták be. Helyszíni kiosztással egyébként a képviselői indítványokat szoktak átadni, újságcikkeket nem. A főjegyző a különös eljárást lapunknak nem kívánta megindokolni.

Zsidai Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!