Hírek

2005.02.16. 00:00

Visszatérőben az aranyvonat

Sokáig legendaként emlegették az „aranyvonatot”. Az egyik szerelvény a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét „menekítette ki” az előrenyomuló szovjet csapatok elől, a másikban az elhurcolt zsidók vagyona tartott Nyugat felé. Az aranykészletet az amerikaiak a háború után visszaszolgáltatták, a zsidók vagyonának nyoma veszett.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="144"] Az aranyvonat hazaérkezése 1946 augusztusában
[/caption]Hat évtizede, 1944 végén a hatalmon lévő nyilasok fejvesztetten menekültek. A háborús bűnösként később kivégzett „nemzetvezető”, Szálasi Ferenc első lépésben az Alpok keleti lábánál, Kőszeg környékén képzelte el az „országgyepűt” – hogy pontosan mit értett ezen, örök titok marad. Amit azonban lehetett, összecsomagoltatott.

Így hagyták el az országot a koronázási ékszerek is. A Szent Koronát, a koronázási palástot, a jogart és az országalmát ládástól egy olajoshordóba rejtették és elásták a Mattsee partján. Innen került amerikai kézbe, s csak Jimmy Carter elnöksége idején, 1978. január 16-án szolgáltatták vissza. Szálasiék 1944 végén a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét, a Budapesti Árvaszék kincseit, a Magyar Tudományos Akadémia aranyvagyonát, továbbá egyéb ékszereket és értékpapírokat Budapestről Veszprémbe, egy bombabiztos óvóhelyre szállították.

A szovjet csapatok azonban egyre közeledtek, ezért a felhalmozott kincset csendőri kísérettel december 10-én Fertőbozra hurcolták. A rakomány 1945 januárjának végén már nyolcvan vasúti kocsit töltött meg.
Sopronnál a szerelvény elhagyta az országot. Bécsújhelynél megerősített német őrség várta a szállítmányt. Az utolsó állomás Salzburg volt. A vonat parancsnoka, Toldy Árpád a szerelvényből negyvennégy vagont
a Tauern-alagútban rejtett el. Később ez vonult be „aranyvonat” néven a köztudatba.

Az amerikai hadsereg 1945. május 16-án Werfennél vette a vagonokat saját tulajdonába. Értékét mai árfolyamon egy- és két-milliárd dollár közé teszik. Az elhurcolt javak visszakövetelése mind a magánszemélyek, mind pedig az állam részéről már közvetlenül a háború után elkezdődött. Egyedül a nemzeti bank és a Kereskedelmi Bank aranyrúdjai, a múzeumi gyűjtemények darabjai kerültek vissza 1947 nyarán. A többire az amerikaiak ráütötték a „náci arany” elnevezést és elkobozták.


További tények és érdekességek az aranyvonatról:

Az aranyvonat teljes története

A nyugatra elhurcolt javak rorsa

Elvi megállapodás született

Miamiban tavaly decemberben jelentették be, hogy elvi megállapodás jött létre az Egyesült Államok kormánya és a magyar zsidó károsultak jogi képviselői között. Ennek alapján a jogos tulajdonosok, illetve örököseik kártérítést kapnak. Michael Waldman, az üggyel foglalkozó jogi iroda munkatársa szerint kompromisszumos megoldás jött létre, amelynek részleteit pénteken hozzák nyilvánosságra. Az „aranyvonat” létezését az Egyesült Államok csak 1999-ben ismerte el, s mert a kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, a Floridában élő tizenhárom károsult család 2001-ben próbapert indított az amerikai állam ellen.

Csak a töredékére számíthatnak

Az elhurcolt javak egykori értékét kétszázmillió, a mait egy- és kétmilliárd dollár (azaz kétszáz- és négyszázmilliárd forint) közöttire becsülik, az érintettek ennél jóval kisebb összeget kapnak. dr. Israel Singer, a Zsidó Világkongresszusnak az ügyben eljáró főtitkára megbízható forrásokra hivatkozva úgy véli, hogy az amerikaiak huszonötmillió dollárt hajlandók fizetni. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét mintegy háromszázan keresték meg, amióta kilátásba helyezték a kárpótlás megfizetését. Ez természetesen csak töredéke a jogos követelésnek, és sokan jogutód nélkül pusztultak el.

Kampánytéma volt az elnökválasztási küzdelemben

Az „aranyvonat” kérdése kampánytémává vált tavaly az amerikai elnökválasztáson. Mindkét jelölt, a későbbi győztes, a demokrata George W. Bush és kihívója, a republikánus John Kerry gyors megegyezést sürgetett. Természetesen fontos szavazatok elnyerése reményében, elsősorban Florida államban.

Bizonytalan eredet

A háború után az Amerikába menekült magyarok a visszaszolgáltatás ellen érveltek. Fő indokuk az volt, hogy az elhurcolt magyar zsidók javai nem jogos tulajdonosaikhoz kerülnének vissza, hanem a kommunista párt elsikkasztaná. A hivatalos amerikai indoklás szerint a kincsek eredete bizonyíthatatlan. Clinton elnök tényfeltáró bizottsága 1998-ban megállapította: a vonat kincseit ausztriai hadosztályuk megdézsmálta.

Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!