Hírek

2005.02.22. 07:32

Világhálón megyünk utazni

Az idegenforgalomban is egyre nagyobb szerephez jut a világháló. Hazánkban különösen a belföldi szállásfoglalásaikat bonyolítják az ügyfelek előszeretettel interneten keresztül.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="146"] Nem kell a bankszámlánk vagy -kártyánk számát megadni on-line foglalás esetén
[/caption]A többi hazai internetes termékkel szemben az idegenforgalmi szolgáltatások javára válik, hogy azok megrendelésekor nem kell bank- vagy hitelkártyaszámot megadni. Az esetek kilencven százalékában az ügyfél a szálláshelyen távozáskor fizet. Természetesen, ha akar, banki átutalással (előre) is törleszthet.

Az utazási honlapok az ügyfelek számára két óriási előnnyel járnak. Egyfelől rengeteg információhoz juthatnak: könnyebben választhatnak és hasonlíthatják össze a szolgáltatásokat. Másrészt a világhálón rendkívül gyorsan intézhetik foglalásaikat.

Belföldi rendeléskor a travelport.hu, vendegvaro.hu és belfoldiszallas.hu oldalakat érdemes felkeresni. A határokon túli utak értékesítésében a startutazas.hu, a hurra-nyaralunk.hu és a budavartours.hu honlapokat tartják a legerősebbeknek. – Utóbbi három iroda tavaly közel kétmilliárd forintért adott el külföldi utazásokat – tudtuk meg Geri Károlytól, a Start Utazási Iroda vezetőjétől.

– Az internetben rejlő lehetőségeket a Magyar Turizmus Rt. is igyekszik kiaknázni. A szervezet az idén tovább erősíti az elektronikus reklámjait – nyilatkozta Galla Gábor vezérigazgató. Személyenként a tavalyi 20 fillér helyett így  11 filléres költséggel érheti el az utazókat. – A honlapkészítés presztízskérdéssé vált az idegenforgalomban. Igaz, akadnak olyanok is, akik szerint a portálok előretörése csak átmeneti jelenség.

Bátrabban foglalnak az ügyfelek

A travelport.hu egyike a legnépszerűbb hazai világhálós turisztikai oldalaknak. Elsősorban belföldi ajánlatokban erős. A honlap elődjét még 1996-ban hozta létre a ROMbrandt Kft., travelport.hu néven 2000 óta fut. A naprakész információk begyűjtésén, feldolgozásán a tulajdonos cég harminc munkatársa dolgozik.

– Igyekszünk teljes kínálatot nyújtani az ügyfeleinknek – mondja Szabó Zoltán (30), a ROMbrandt Kft. ügyvezető igazgatója. – Adatbázisunk van a kereskedelmi szálláshelyekről, magánszállókról, vendéglátóhelyekről, gyógyszállókról, kempingekről, rendezvényekről, utazási irodákról. Az utóbbi években 15-20 százalékkal emelkedett a honlapunk látogatottsága, és tavaly 65 százalékkal nőtt az on-line foglalások száma.

A travelport.hu látogatottsága

Év / Honlaplátogatás / Oldalletöltés / Foglalási érték

2003 / 1,5 millió / 11,4 millió / 187 millió Ft

2004 / 1,9 millió / 14,2 millió / 259 millió Ft

2005* / 2,4 millió / 16,7 millió / 350 millió Ft

* = tervezett

Forrás: ROMbrandt Kft.

Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!