Hírek

2005.02.17. 00:00

Vegyünk villát a Marson?

A Föld felmelegedésének átkát a Marson áldássá lehetne változtatni, állítják a NASA szakemberei.

Tornai Szabolcs

A világsajtóban egyre több cikk jelenik meg az éghajlati melegedésről szóló riasztó beszámolókkal. S a kiotói egyezmény életbe lépése még inkább ráirányítja a világkatasztrófával fenyegető problémára a figyelmet. Eközben a NASA szakemberi izgalmas ötleten dolgoznak.
Úgy vélik, hogy a földi melegedés átkát a Marson áldássá lehetne változtatni. Ezáltal lakhatóvá válhatna a vörös bolygó. A tavalyi év legjelentősebb tudományos eredményének minősítették a marsi életnyomok felfedezését. Ezután már csak az a kérdés, hogy miként támadhatna újra fel az élet a fagyos bolygón. Hiszen ott az éves átlaghőmérséklet mínusz 55 Celsius fok. Az ötlet abban áll, hogy üvegházgázokat kell bejuttatni a Mars légkörébe. Ezt vagy az ott lekötött gázok felszabadításával, vagy a földi légszennyező anyagok bepumpálásával lehetne elérni.
Az elképzelés szerint a folyamatot csak hathatósan el kellene indítani, és a felmelegedés viszonylag gyorsan végbemenne. Bár egyesek szerint ehhez több száz év sem lenne elegendő.
A terv rendkívül vitatott. Sokak szerint a földlakóknak nincs joguk megzavarni egy másik bolygó éghajlatát. Mások azonban amellett kardoskodnak, hogy a Mars akár az emberiség menedéke is lehet, ha bekövetkezik a világkatasztrófa.
Mindenesetre a merész ötletről már számítógépes modellek is készültek. A szakemberek szerint eddig ez a legjobb módszer a Mars felmelegítésére. Korábban olyan ötletek születtek, mint a marsi sarkividékek napfényelnyelő porral történő beszórása vagy hatalmas napfénygyűjtő tükrök pályára állítása a bolygó körül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!