Hírek

2005.02.09. 06:04

Traktorral mennek harcba igazukért a gazdák

Lengyel János

„Nincs tovább! Elfogyott a türelem, kikényszerítjük a követelések teljesítését.” – ezt Fenyőházy Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke mondta tegnap. Azt tervezik, hogy február 21-én ötszáz traktorral megbénítják a főváros életét.
Traktorral Budapest ellen. Hangzatos jelszó. Megértem a gazdák elkeseredettségét, hiszen azt panaszolják, hogy nem kapták meg a nekik ígért tavalyi támogatást. Úgy gondolják, az idei költségvetésben előirányzott 328 milliárd forint sem jut el hiánytalanul hozzájuk. Kevesen kötnének fogadást az ellenkezőjére.
Kár a gázolajért! – mondhatnám mégis, ha csupán az ésszerűség vezérelne. De tudom, egészen másról van szó. Sokszor hallgattam már a tüntető gazdákat. Nehéz megérteniük, miért adtak vissza nem térítendő támogatást a korszerű gépek vásárlására, ha nem veszik meg a velük előállított terméket. Ezért jobb híján tüntetni járnak a traktorokkal. Másfél évtizede nincs átfogó megoldás az ágazat gondjaira. Kiderült: az unió sem végzi el azt, ami a hazai szakemberek és politikusok dolga lenne. Most nincs, aki megtérítse a terület alapú támogatások kifizetésének elmaradása miatt keletkezett pénzügyi veszteséget, s az sincs, aki kárpótolna a károkért.
Félő azonban, akkor sem lesz, ha elállják az utakat. A közlekedést lehet ugyan ideig-óráig nehezíteni, de a mai magyar agrárgazdaság gondjait már nem lehet csupán traktorokkal
orvosolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!