Hírek

2005.02.23. 07:11

Tévedett a lakás- és építésügyi hivatal

A lakáshivatal főtanácsadója tévedett, amikor tegnapi számunkban azt állította, hogy a 35 év felettieknek is minden esetben jár a félszocpol. Bizonyos esetekben jár, bizonyos esetekben nem.

Bán Károly

Kezdjük a közalkalmazottakkal, illetve a rendőrségi, bírósági és ügyészségi dolgozókkal. Számukra kedvezményeshitel-lehetőséget nyújt a rendelet, ami azt jelenti, hogy a felvett hitelösszeg 60 százaléka feletti részre az állam kezességet vállal. A félszocpolt azonban csak 35 éves korig vehetik igénybe, ha használt lakást vásárolnak. Ha valaki nem közalkalmazott, s még nem töltötte be a 35. évét, akkor a félszocpol ugyan jár neki, de állami kezességvállalás már nem. A bűvös 35 éves korhatár felett azonban bonyolódik a helyzet. 

Alapesetben a félszocpol annak jár, akinek három vagy több gyereke van, 2001. augusztus elseje előtt tulajdonosa volt egy lakásnak, amit értékesít, s legalább egy szobával nagyobbra cserél. További feltétel, hogy eladott lakásának teljes vételárát az újonnan megvásárolni szándékozott lakás vásárlására kell fordítani.

Szemben a hivatal tegnapi tájékoztatásával, fontos megemlíteni, hogy korszerűsítés és felújítás esetén nem jár a félszocpol. Jár viszont 35 év felett bővítés esetén, ám itt is meg kell különböztetni két lehetőséget. Egy: ha valaki a lakásának földszinti alapterületét bővíti legalább egy szobával (legalább 12 négyzetméterrel), akkor már egy gyermek esetén is hozzájut a félszocpolhoz. Kettő: ha valaki a tetőterét bővíti legalább egy lakószobával, akkor megilleti a félszocpol, de csak abban az esetben, ha legalább két gyermeke van. A használt lakást vásárlók nem vállalhatnak gyermeket, a félszocpolt ugyanis csak megszületett gyermekek után lehet igénybe venni.

Elnézést kérnek az olvasóinktól

A hivatal munkatársa tévedett – ismerte el Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke, amikor lapunkat arról tájékoztatta, hogy 35 éves kor felett is mindenkinek jár a félszocpol. A tévedést azzal magyarázta, hogy még a kormányhivatalban is tanulják az új szabályokat. Az OLÉH elnöke a hivatal nevében az olvasók és az ügyfélszolgálaton tömegesen érdeklődők elnézését kérte.

Bán Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!