Hírek

2005.02.04. 00:00

Tengeri haltól betegedtek meg a vásárlók

Zsidai Péter

Már hazaengedték azt a két embert, akiket a hét végén allergiás tünetekkel szállítottak az Erzsébet kórházba. Mindketten vörös húsú tengeri halat fogyasztottak, amit az egyik nagyáruházban vásároltak. Méhcsípéshez hasonló bőrkiütés jelentkezett rajtuk. – Az ilyenkor szokásos hormonális, allergiamentesítő kezelést alkalmaztuk. Csak egy éjszakára kellett bent tartanunk őket – tájékoztatta a Reggelt dr. Zacher Gábor, a kórház toxi-kológus főorvosa.

Ezekért a tünetekért sem a fogyasztót, sem a kereskedőt, sem a szállítót, sem az exportőrt nem lehet hibáztatni. A szervezetre káros kémiai anyag a nagy testű tengeri halak tartósítása, fagyasztása során keletkezik. Akkor jön a baj, ha száz gramm húsban ötven milligrammnál több allergiát kiváltó vegyület található. Más allergiás rohamoknál ezt az anyagot a szervezet ellenállása váltja ki, ebben az esetben viszont magát a vegyületet fogyasztjuk el. Így ez arra is hat, aki egyébként nem allergiás semmire. Ráadásul sem a hal színéből, sem a szagából, ízéből nem következtethetünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!