Hírek

2005.02.02. 00:00

Szegény gazdagok a Parlamentben

Idén is Kapolyi László MSZP-s képviselő vezeti a leggazdagabb honatyák listáját. Szászfalvi László független politikus ezzel szemben a nincstelenek között viszi a pálmát. Orbánnak egymillióval lett kevesebb, Kunczénak hárommal több.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kockázatos dolog a vagyonbevallás során ingatlant vagy más vagyont elhallgatni, mert a hamis adatközlés komoly politikai következményekkel járhat
[/caption]Az elmúlt évben is sokat javult parlamenti képviselőink anyagi helyzete. Ez derül ki a tegnap nyilvánosságra hozott vagyonbevallásokból. Kiugró gazdagodás csak olyan személyeknél fordul elő, akik a politika mellett vállalkozóként is tevékenykednek. Ezen a téren legmesésebb vagyonra Kapolyi László (73) szocialista képviselő tett szert.

A politikusnak ugyan továbbra sincs háza és autója, de igen jelentős megtakarításokat tudhat magáénak különböző kincstárjegyekben, betétekben és kötvényekben. A cégcsoportjaitól származó, múlt évi jövedelme nettó 566 millió forintot tett ki. Ez a korábbi évben alig haladta meg a 219 milliót, míg egyéb alapokban elhelyezett pénzei majdnem 60 millióra rúgtak.

Tovább romlott a korábban legszegényebb képviselőként megnevezett Szászfalvi László (46), volt MDF-es politikus helyzete. A független képviselő összes vagyona egy múlt évben vásárolt személyautó, ugyanakkor adósságai közel egymillióval növekedve elérik az 5,6 milliót. Deutsch Tamás (39), az Országgyűlés fideszes alelnöke anyagi helyzetén nem javított a közel hatszázezer forintos havi fizetés sem. A volt sportminiszter csak egy Suzuki Wagon R+ személygépkocsinak örülhet. Ugyanakkor továbbra is fájhat a feje mintegy tizenötmilliós lakáskölcsöne miatt. Életbiztosítása közel ötmillió forintot tesz ki.

A parlamenti pártok elnökei közül Kuncze Gábor (55), az SZDSZ első embere zárta a legjobb évet. A korábbi 7,4 millió forintról 10,4 millió forintra gyarapodott spórolt pénze, miközben 20 milliós banki tartozása nem változott. Orbán Viktor (42), a Fidesz vezetője egymillióval lett szegényebb, a feleségével közösen spórolt pénze 2,5 millióra apadt. Emellett húszmilliós hitelt is törleszt. A szocialisták pártelnöke, Hiller István (41) 7,2 millió forint készpénzzel rendelkezik, Dávid Ibolya (51), az MDF első embere, a parlament alelnöke pedig egymillióval csökkentette adósságát, tartozása 14 millió forintra rúg.

Nem változott a közel 800 ezret kereső, legjobban fizetett honatya, Herényi Károly (55) anyagi helyzete, továbbra is egy 2001-ben vásárolt vitorlás kishajó és egy balatonföldvári ikerház felének tulajdonosa.

A képviselők vagyonbevallása megtalálható a www.parlament.hu kormányzati honlapon.

Gusztos Péter bevallotta ötnapos lánya cumiját

Nyizsnyánszky Gusztos Sára, bár 2004. december 26-án született, édesapjának hétfőn zárt borítékban mégis vallania kellett, hogy lánya milyen vagyonnal rendelkezett ötnapos korában. – A törvény értelmében a politikusoknak a velük közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatait is le kell adniuk, de ezek a bevallások nem nyilvánosak. Sára három cumija, öt macija, a babaágya és a mózeskosara nem haladja meg azt a mértéket, amit be kellene vallani, de a szabály az szabály – mondta viccesen Gusztos Péter. (K. G.)

A kormányban Gyurcsány a leggazdagabb

A kabinet tagjainak tisztségük elnyerésekor kell vagyonnyilatkozatot tenniük. Tavaly szeptemberi összesítés alapján a kormányban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a leggazdagabb. Tavaly több mint 80 milliót keresett, emellett tulajdonában van egy 3,5 milliárdot érő cégcsoport. Háromszázötvenmilliós megtakarításával a második leggazdagabb Kóka János gazdasági miniszter. Baráth Etele európai ügyekért felelős miniszternek három háza és 125 milliója van. Petrétei József, az igazságügyi tárca vezetője áll a legrosszabbul.

Ő több mint tízmilliós hitelt törleszt.

Néhány adat

Kapolyi László képviselő

Vagyona:

17 hektár szántó, 100 ezer dollár, 240 millió forint, 35 millió forintos életbiztosítás

Éves keresete (bruttó): MTA-tól: 11 millió forint, munkabére: 600 ezer forint

Cégeiből származó évi jövedelme (nettó) 566 millió forint

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök

Vagyona: 90 négyzetméteres ház, 10,4 millió forint (betétben), 1,5 millió forint részvényben

Adóssága: 20 millió forint

Orbán Viktor Fidesz-elnök

Vagyona: 82+101 négyzetméteres ház fele, Volkswagen Golf gépkocsi, 1,3 millió forint (betétben)

Adóssága: 20 millió forint

Hiller István MSZP-elnök

Vagyona: résztulajdonos 3 ingatlanban, 7,2 millió forint (betétben)

Adóssága: 360 ezer forint

Dávid Ibolya MDF-elnök

Vagyona: résztulajdonos 3 ingatlanban

Adóssága: 14 millió forint

Szakács Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!