Hírek

2005.02.10. 00:00

Szabadidejükről is vallottak

Nem csak anyagi helyzetükről, keresetükről árulkodik a fővárosi képviselők vagyonnyilatkozata. Az is kiderül a dokumentumokból, hogy ki mivel múlatja otthon az időt.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kupper András, amikor csak teheti, kedvenc hangszereit javítgatja. Mint mondja, szeretné, ha sokkal több ideje jutna zongoráira.
[/caption]A politikusok egészen különleges hobbijaira is fény derül vagyonbevallásuk lapozgatása során. Két különleges hóbortot választottunk ki a politikai paletta két külön oldaláról.

Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője rajong a zenéért. Ezerdarabos hanglemez- és háromszáz darabos CD-gyűjteménye már önmagában különlegesség. Csakhogy Kupper vagyonnyilatkozatában két zongora, egy pianínó és egy elektromos zongora is szerepel. Tavaly még több hangszert vallott be a politikus.

Azóta egyet eladott a zeneszerszámok közül. Kupper nemcsak gyűjti, hanem profin használja is a zongorákat. Nincs olyan nap, hogy ne játszana rajtuk. De sajnos nem jut annyi ideje [caption id="" align="alignleft" width="253"] Schiffer rendszeresen kiállításra viszi autóit
[/caption]rá, mint szeretné – panaszolja. Kupper amúgy majdnem hivatásos zongoraművész lett. Ám kedvét szegte, hogy nem vették fel elsőre a konzervatóriumba. Ekkor felvételizett az orvosi egyetemre, és doktor lett. Aztán politikára adta a fejét.

Kupper szinte csak klasszikusokat játszik. Az úgynevezett könnyű műfajt csak szórakozásból. Amúgy nem kifejezetten gyűjti a hangszereket, csak néhány éve adódott egy kedvező lehetőség. Olcsón jutott hozzá két régi zongorához. Egyet már felújíttatott és eladott. Egy másik jelenleg restaurátor keze alatt születik újjá. Pianínóját frakciótársának, Sasvári Szilárdnak adta kölcsön, akinek kislánya tanul játszani. Az elektromos zongora azért kell, mert ahhoz fülhallgatót csatlakoztat és így éjjel is tud zenélni.

Ezer kisautó áll vitrinben a nappaliban

Schiffer János (MSZP) főpolgármester-helyettes ezernél is több kisautót, matchboxot tart otthon.

A nem mindennapi gyűjtemény több vitrint is megtölt, értéke szinte felbecsülhetetlen. Nem olyan rég még ki is állították a kicsi kocsikat a Közlekedési Múzeumban.

Schiffer János 1958 óta gyűjti a kisautókat. Húszéves korában kerültek elő teljesen véletlenül a szekrényből a gyerekkori játékok. Akkor kezdte el tudatosan vásárolni az újabb és újabb modelleket.

Az autók értéke teljesen változó. Már 600-700 forintért is lehet vásárolni kisautót. Ugyanakkor vannak olyan darabok, amelyeknek az ára veri

a 30 ezer forintot is. Egy gyűjtő nem olyan rég 40 ezret ajánlott egy hatdarabos sorozatért, de Schiffer nem adta. Szinte minden típus megtalálható a gyűjteményben. Még Trabantja és IFA teherautója is van

a főpolgármester-helyettesnek. A családban mindenki megérti, sőt támogatja Schiffer János hóbortját. Felesége beleegyezett, hogy a kisautókkal teli vitrinek látványa uralja a nappalit.

Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!