Hírek

2005.02.16. 06:50

Ruha teszi a színésznőt?

Márpedig elegáns, ünnepelt színésznők ma már nincsenek. Estélyekre, bálokra, fogadásokra és alkalmi összejövetelekre kiöltöznek a hazai hírességek. Hétköznap, az utcára, nem.

Váczy András

Amikor kitette lábát az utcára a színésznő, körülpusmogták az emberek. Ez igen! De csinos, de elegáns! Hiába, kérem szépen, a díva, az díva, mondogatták. Így volt ez a békeidőkben. Ma más a helyzet.
Ernyey Béla (63) színművész és író: – Hajdanán a színész nem mehetett ki kamásni nélkül az utcára.

[caption id="" align="alignleft" width="210"] Oroszlán Szonja
[/caption]Annak idején kötelező volt arról beszélni, hogy mit vett fel Bulla Elma vagy Tőkés Anna a díszbemutatón. Ráadásul a másnapi lapok is a művész öltözetét taglalták. Ez volt akkor a „Való világ”. Ma lazult a kötöttség, változott a művész társadalmi megítélése. Jó néhány színészt meg sem ismernek az utcán. Nemcsak itthon, külföldön sem adnak magukra a hírességek.

Divat ma topisan, tornacipősen megjelenni. Ma sztárok vannak, nem dívák. A sztárt csinálják, dívának születni kell – mondja.
Kenguru divattervező tavaly ünnepelte cégének tízéves évfordulóját. Ő az, akire nem lehet ráfogni, hogy maradi. Működése óta tucatnyi meghökkentő kollekcióval lepte meg a divatfüggőket.
– Ma a művészekről nem mondható el a divat követése.

A színésznőket például a színpadi munka foglalja le, számukra a „trend” alakulása érdektelen. Attól kezdve, hogy kilépnek a színházból, olyanok, mint bárki az utcán – vélekedik a mester.

[caption id="" align="alignleft" width="231"] Schell Judit
[/caption]Ennek dacára mégis igaz: ruha teszi az embert. Nem a divatdiktátorok öltöztetik a színésznőket, hanem ők magukat.
– Azt, hogy valaki jól vagy rosszul öltözött, az ízlésén lehet lemérni – fejti ki Kenguru. – Azt tartom jól öltözöttnek, aki az egyéniségével összhangban álló ruhát vesz fel. Lehet az akár farmernadrág, póló és tornacipő. Ha kifejezi a személyiségét, rendben. Viszont a legproccosabb holmi viselete is rossz öltözködésre vall, ha elüt viselőjétől.

Két szakértő véleménye szerint hagyományos mércével mérni az öltözködést nem lehet. Nincs rosszul vagy jól öltözött színésznő. Ha hallgatunk Kengurura, mégis összeáll egy sajátos színésznői viseleti lista. Már csak az a kérdés, mit szólnak hozzá az érintettek. Tessék!

A divatügyi tanácsadó szerint sem itthon sem Amerikában nem menő a toprongy

Király Gabi stylist éppen a kismama színésznőt, Pikali Gerdát öltözteti fel fotózásra. Öt alapruhát variálnak úgy, hogy tanácsot adnak a terhes hölgyeknek, miként lehet változatosan öltözni. Király Gabi szerint nem divat a toprongyosság. Véleménye szerint a színésznők civilben csinosabban öltöznek, mint például ha tévéműsort vezetnek. Szulák Andreát hozza fel, aki civilben mindig színes, elegáns, alkatának megfelelő ruhát visel. Ha csak farmert és topot, akkor is. Hirtelenjében Hegyi Barbara is eszébe jut. Nem kihívó, ízléses, ám mindig van rajta valami különleges, amely feldobja akár a fekete ruháját is. A stylist kedveli Liptai Claudia ízlését is, ám akkor csinos, elegáns, ha saját ruhájában jelenik meg. Gabi elárulta: itthon még nem divat, de Amerikában nagyon kedvelik az elegáns szabadidőruhát, amely plüssből készül. Ilyenben bármelyik amerikai színésznő elmegy vásárolni.

Kenguru (33) listája

Jól (egyéniségének megfelelően) öltözött: Eszenyi Enikő, Marozsán Erika, Gubás Gabi, Gryllus Dorka, Shell Judit

Rosszul (egyénisége ellenében) öltözött: Détár Enikő, Bánfalvy Ágnes, Gregor Bernadett, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter

Váczy András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!