Hírek

2005.02.26. 00:00

Rögös az információs társadalomba vezető út

Fábián István

Hála a minap indított „Szülőföldön az információs társadalomba” akciónak Burgenlandtól Horvátföldig, öt határon túli magyar közösség is hamarosan hozzáférhet internetpontokhoz. Ha létezik nemzetépítő program, ez odatartozik. Mert itthon már kétezer hasonló közösség található. De ez semmi! Közeleg az idő, amikor ha valaki telket akar venni, az önkormányzatnál számítógépről elintéznek mindent. Pillanatok alatt kikeresik a városfejlesztési tervet, majd újabb kattintással az alkalmas porták között válogathatnak. Ezt hívják információs társadalomnak, iránytűje a „3G”-s rendszer. Az már mindent tud.
A tárca tavaly és idén 2,4 milliárdot költ az e-Magyarország programra, amiből minden pályázót kielégítenek. Most 2,7 millió internethasználóval számolnak, a cél 2006-ig újabb kétmilliót hozzásegíteni. Egyelőre azonban telítődött a felvevői kör. Még a mozgópostát sem tudják mindenütt megemészteni. Szóval, innen nézve kicsit messze a mállott falú posta helyét elfoglaló teleház. Mégis erre vezet az út, még ha itt-ott kavics kerül is a gépezetbe.
A szakminisztert országjáró körútja során Békés megyében megállította egy kisközségi kultúrház-igazgató: ,,Elvégeztük a tanfolyamot, nyertünk két gépet, egy nyomtatót és egy mikrohullámú széllessávú internetvevő masinát. A tányéros masinát azonban máig nem hozták.” A miniszter megígérte, utánajár a panasznak. A ,,világvégi” Murony népe azóta lesi a szerelőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!