Hírek

2005.02.02. 00:00

Robbanó játékok réme a moszkvai aszfalton

Csecsen merénylők állítólag telefonnak, táskának és játéknak álcázott pokolgépeket szórnak szét a nagyvárosokban.

Csák Elemér

Figyelmeztette a lakosságot az orosz főváros dél-nyugati kerületeinek kábeltévéje: ne vegyenek fel a földről ismeretlen eredetű tárgyakat. Hasonló falragaszok Moszkva más körzeteiben is megjelentek. A www.gazeta.ru  című internetes újság úgy értesült, hogy csecsen terroristák álcázott pokolgépeket akarnak elhelyezni az ország európai részének nagyvárosaiban. A veszélyről tájékoztatták a hadsereg egységeit és a belbiztonsági szerveket is, de a hatóságok ezt nem erősítették meg. Igaz, nem is cáfolták.

Lapjelentés szerint a hadsereg vezérkara utasította az egységek parancsnokait a biztonsági rendszabályok fokozására. Hangsúlyozta, hogy az elhagyott tárgyakat – táskát, telefont, sétálómagnót, játékot – tilos megérinteni és értesíteni kell a szakembereket. A fővárosi rendőrség nem zárja ki újabb merényletek lehetőségét, s „aggódik a valós terrorfenyegetettség erősödése” miatt.

Vlagyimir Pronyin főparancsnok szerint azonban Moszkvát nem lehet lezárni. A csecsenek rokonaiknál szállnak meg vagy – mint az egyik terrortámadás nyomán kiderült – barátnőik bújtatják őket. A rendőrség rendszeres ellenőrzésekkel igyekszik kiszűrni a gyanús elemeket. Emellett az utóbbi hónapokban sok ezer óvodát, iskolát és játszóteret vizsgáltak át.
Szentpéterváron is magasabb fokú a készültség. Az elmúlt hét végén arról szivárogtak ki hírek, hogy két metróállomáson történhet merénylet. A megállókban állítólag idegmérget akartak kiszórni a „fekete özvegyeknek” nevezett öngyilkos csecsen nők.

Csák Elemér -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!