Hírek

2005.02.08. 00:00

Rice dicsérte Mahmúd Abbászt

Európai körútján kitérőként Izraelbe és Palesztinába látogatott az amerikai külügyminiszter. Condoleezza Rice nem állt meg Jasszer Arafat sírjánál.

Csák Elemér–Gyulay Zoltán

A „lehető legnagyobb erőfeszítésre” szólította fel az izraelieket és a palesztinokat a közel-keleti békefolyamat előrevitelében Condoleezza Rice, amerikai külügyminiszter. Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy a következő hetekben és hónapokban mindent megtegyen a szembenálló felek érdekében – közölte Mahmúd Abbász palesztin elnökkel Rámalláhban. Rice derűlátóan nyilatkozott az egyiptomi Sarm-esz-Sejkben ma kezdődő közel-keleti csúcs kilátásairól. Abban a reményben utazik el, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő és Abbász találkozója sikerrel jár majd. A találkozón Hoszni Mubarak egyiptomi elnök meghívására részt vesz II. Abdállah jordániai király is. Saul Mofasz izraeli védelmi miniszter óva intette a szélsőséges palesztin csoportokat a csúcstalálkozó ellen elkövetendő esetleges merényletektől.
Az amerikai külügyminiszter dicsérte Abbász gyakorlati lépéseit a szélsőséges palesztinok Izrael elleni támadásainak megfékezésére. Kilátásba helyezte, hogy pótlólagos amerikai segélyeket utalnak át kilencven napon belül a Palesztin Hatóság számlájára negyvenmillió dollár (mintegy hét és fél milliárd forint) értékben. A pénzt a közlétesítmények, az egészségügyi ellátás és a munkaerőpiac fejlesztésére szánják, és kifejezetten a palesztinok életkörülményeinek érezhető javítását szolgálja.
A washingtoni diplomácia vezetőjének látogatása Abbásznál évek óta a legmagasabb szintű amerikai találkozó palesztin elnökkel.

Új típusú atombombák kifejlesztésén dolgoznak titokban három amerikai fejlesztőiroda szakemberei

Hatékonyabb lesz, olcsóbb, és a hagyományosnál könnyebben tudják előállítani azt az atombombát, amin titokban dolgoznak három amerikai fejlesztőirodában – adta hírül a The New York Times. Az Egyesült Államok jelenleg tízezer nukleáris robbanófejjel rendelkezik. Ezek átlagos életkora már elérte a húsz évet, és karbantartásuk rengetegbe kerül. Ráadásul nem lehet tudni, mennyire hadra foghatók még, mert 1992 óta Washington is csatlakozott a kísérleti robbantásokat tiltó egyezményhez.

Az új fegyvert állítólag nem kell kipróbálni, és beláthatatlan ideig működőképes marad. A fejlesztésen egyelőre csak mintegy száz ember dolgozik, s 9 millió dolláros költségvetést biztosítottak rá. Idővel a program, amelyhez új tervezőirodákat és üzemeket kell létesíteni, természetesen sokkal többe kerül. Ez üzlet az amerikai hadiiparnak. Ugyanakkor kihívás a többi nukleáris hatalomnak, s félő, hogy újabb fegyverkezési hajszához vezet.

Több pénz fegyverekre

A védelmi kiadások 4,8 százalékos emelését kezdeményezte Bush elnök 2006-ra. A 419,3 milliárd dollár nem tartalmazza az iraki és az afganisztáni küldetés havi 5 milliárdját. (Ez utóbbi Magyarország éves nemzeti jövedelmének 1/19-ed része.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!