Hírek

2005.02.14. 00:00

Puhl kegyvesztett

Négyszer választották a világ legjobb játékvezetőjének, bíráskodott világbajnoki döntőn is. A futball világában elismert személyiség, jelenleg az MLSZ alelnöke, a Játékvezető Testület elnöke. Elképzelhető, hogy pár hét múlva egyik tisztséget sem tölti be.

Lázár Lajos

A közelgő MLSZ-elnök-választás előkészületekor két riválisát emlegették a jelenlegi elnöknek, dr. Bozóky Imrének. Az egyik a Liga-elnök dr. Szieben László, a másik Puhl Sándor volt. A Liga-elnök az elmúlt héten hivatalosan is bejelentette, hogy nem pályázik az MLSZ élére, még elnökségi tag sem óhajt lenni.

Maradt Puhl Sándor, ám neki egy háttéralku következtében még arra is kevés az esélye, hogy elnökségi tag legyen a szövetségben. Elkezdődött a találgatás, mi lehet az oka annak, hogy Puhl Sándor egyik pillanatról a másikra kegyvesztett lett. A Reggel értesülése szerint az egykori híres játékvezető vitába keveredett a Liga elnökével, és megromlott a viszonya az MLSZ elnökével is.

A két elnök a háttérben megállapodott abban, hogy legjobb, ha Puhlt kiszorítják a sportág vezetéséből. Erre van lehetőségük, hiszen számos szavazásra jogosult küldöttre befolyással vannak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Puhl nem futhat be, mert a szavazás titkos, és volt már arra példa, hogy valaki megígérte a szavazatát, majd az ellenkezőjét húzta be.

A jelentkezési határidő ma éjfélkor jár le, és úgy tudjuk, Puhl még nem döntötte el, pályázik-e elnöknek vagy sem, de az csaknem biztos, hogy jelölteti magát elnökségi tagnak. A játékvezetők táborában többen nem értettek egyet a FIFA-keretbe jelöltek nevével. Ennek ellenére Puhl akarata érvényesült. A vitában alulmaradtak elkezdték a szervezkedést, és azon vannak, hogy új JT-elnököt találjanak Puhl helyett.

Juhos Attila a legvalószínűbb ellenjelölt

A játékvezetők közelgő közgyűlésén várhatóan napirendre kerül, hogy ki legyen a testület elnöke. Több név is felvetődött már jelöltként, hallani Lauber Gyuláról és Vágner Lászlóról, de a legvalószínűbb az, hogy Juhos Attila lehet majd a kihívó. Kérdés, hogy a szavazáskor lesz-e majd annyi támogatója, hogy megelőzze Puhl Sándort.

Alkuk köttettek az elnökségbe kerülés miatt

Az MLSZ alapszabálya szerint csak az lehet elnök vagy elnökségi tag, aki megkapja a küldöttek kétharmadának szavazatát.

A 100 küldött közül 40 képviseli a profi csapatokat, 60 az amatőröket. Bizonyos érdekellentétek miatt nagyon nehéz lenne simán megválasztani a sportág vezérkarát, ezért a két tábor alkut kötött egymással. Megállapodtak abban, hogy megszavazzák egymás jelöltjeit, és megállapodtak abban is, hogy mindkét fél javasolhat egy-egy személyt, aki nem tartozik kifejezetten egyik táborhoz sem. A profik kiválasztottja Puhl Sándor volt, az amatőröké dr. Mezey György. Az utolsó pillanatban a profik meggondolták magukat, az amatőröknek átadott névsorban nem szerepel Puhl neve, helyére egy NBI/B-s klubvezető, Mátyás Tibor került. A hír alaposan meglepte a másik oldalt, akik most fontolgatják, hogy lemondanak Mezey György jelöléséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!