Hírek

2005.02.26. 00:00

Összeírják az államosított vagyont

BAMA

A szerbiai kormány elfogadta az elkobzott vagyon bejelentéséről és nyilvántartásba vételéről szóló törvényjavaslatot. Várható elfogadásával létrejön a törvényes feltétel az 1945 után államosított vagyon volt tulajdonosainak kártérítéséhez – írja az újvidéki Magyar Szó. Mladan Dinkic pénzügyminiszter a kormányülés után kijelentette, hogy ezzel részben történelmi hibát igazítanak ki. A törvényjavaslat 2006. június 30-át tűzte ki határidőül, ameddig a polgároknak külön űrlapokon be kell jelenteniük az államosított javakat. A javaslat vonatkozik azokra is, akik külföldi állampolgársággal rendelkeznek, így értelemszerűen a Magyarországon élőkre is. A visszaszármaztatásról szóló törvényt – Dinkic szavai szerint – az elkobzott vagyon nyilvántartásba vételének befejeztével fogadják el.
Vojislav Milovanovic vallásügyi miniszter szerint az államosítás a legnagyobb mértékben a pravoszláv és a római katolikus egyházat sújtotta, de az evangélikus és a zsidó hitközséget sem kímélte.
A köztársasági képviselőház 1991-ben elfogadta az egyházak és a vallási közösségek kisajátított javainak visszaszármaztatásáról szóló törvényt, de minthogy azt az akkori köztársasági elnök – Slobodon Milosevic –  nem írta alá, a mai napig nem lépett életbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!