Hírek

2005.02.17. 08:37

Orbán változást sürgetett

Címkék#Vélemény

Családbarát adózást, a minimálbér emelését, a falun élő közalkalmazottaknak pótlékot, olcsóbb távfűtést és a kisvállalkozók támogatását szorgalmazta tegnap Orbán Viktor.

Szakács Árpád

A kisebbedés, a nagyotmondás és a ráfizetés éve volt 2004 – jelentette ki tegnap immár hagyományos országértékelő beszédében Orbán Viktor, volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke. – Egymillióan élnek olyanok az országban, akik ha kifizetik a rezsijüket, 3400 forint marad a zsebükben. Hárommillióan fejenként 23 ezer forintból élnek havonta. Ez volt Magyarország 2004-ben! Erre mondja a kormány, hogy nagy a jólét – hangoztatta a volt kormányfő. Értékelésében Orbán Viktor kitért arra, hogy reálértékben csökkentek a bérek, emelkedett az infláció, 30 ezerrel több a munkanélküli. Ezenkívül a gazdák nem kapták meg a nekik járó támogatást, a vállalkozóknak nem fizették ki az áfát, a nyugdíjasokat nagyobb gyógyszer- és rezsiköltséggel terhelték – tette hozzá a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor témakörökre lebontva javaslatokat is megfogalmazott a „romló folyamatok megállítására”. Elsőként a falu szerepét emelte ki. – A falusiak vegyék kezükbe saját sorsukat, alkossanak faluparlamentet, és fogalmazzák meg követeléseiket a kormánynak – mondta. A Fidesz elnöke a kistelepüléseken dolgozó közalkalmazottaknak falusi pótlék bevezetését szorgalmazta.

A gazdatüntetésekkel kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta: velük vagyunk, kívánjuk, hogy járjanak sikerrel, erősödjenek, és legyenek megkerülhetetlen erői a közéletnek. Hozzátette: amíg Európában minden ország védi a saját gazdáit, addig mi megsarcoljuk őket, ez pedig elfogadhatatlan.

A fővárosiak bevonásával kell megoldanunk Budapest helyzetét – mondta Orbán. Az látható, hogy jobb életkörülményeket, olcsóbb távfűtést és a panellakások felújítását minél előbb el kell kezdeni – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, az államadósság növelésével eladósítjuk jövőnket. Szerinte emelni kell a minimálbért, segíteni a magyar kisvállalkozókat, személyi jövedelemadó helyett családbarát adózást kell bevezetni. Szavai szerint ez azoknak lenne kedvező, akik sok gyermeket nevelnek. – Új kapcsolatot kell kialakítanunk, amely visszaadja az önbizalmat, megerősíti a lelkünket és képessé tesz arra, hogy megfordítsuk az ország helyzetét – zárta beszédét Orbán Viktor.

Bízik Szita Károlyban

A Fidesz egészen addig bízik Szita Károlyban, ameddig megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek a kaposvári polgármester ügynökmúltjára vonatkozóan – jelentette ki tegnap Orbán Viktor. Hozzátette: nincs oka arra, hogy ne bízzon Szita Károlyban, egészen addig, amíg valami „megfellebbezhetetlen” adat nem kerül elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!