Hírek

2005.02.07. 06:02

Okos pisztolyt nem süthet el akárki

Kutatók és fegyvergyártók egy évtizede próbálkoznak az intelligens fegyver kifejlesztésével. A bölcs stukker rögvest csütörtököt mond, ha illetéktelen, vagyis fegyverviselési engedéllyel nem rendelkező ember kezébe kerül.

Matula Judit

Korábban csak a fantasztikus regények íróinak fantáziájában létezett olyan fegyver, amelyik nem sül el akárki kezében. Úgy tűnik, hogy az egyik amerikai intézetnek most sikerült eredményt elérnie.

A New Jersey-i technológiai intézet munkatársai öt éve láttak hozzá a kísérletezéshez. Abból indultak ki, hogy valamilyen mérhető biológiai tulajdonság alapján kellene különbséget tenni a fegyverviselők között. Kézenfekvő lett volna az ujjlenyomatot alapul venni. Ők azonban úgy döntöttek, a markolás lesz a perdöntő tulajdonság. Ennek alapján a fegyver majd „eldönti”, hajlandó-e működésbe lépni valakinek a kezében.

Teljesen egyéni, hogy valamit milyen módon fogunk meg, állítja a fejlesztés vezetője, Michael Recce. Ráadásul ez az agyunkban rögzül. Az izmaink emlékeznek a korábbi hasonló mozdulatra, a tudósok pedig képesek mérni a felidézett képet, mozdulatot. Az újonnan kifejlesztett pisztolyon 32 érzékelő van. Amikor valaki kézbe veszi a fegyvert, mindegyik érzékelőre különböző erősségű nyomás nehezedik. Ez elektronikus jellé alakul, a jelek pedig egy kis mikroprocesszorba jutnak.

A mikroprocesszor a jelek alapján megrajzolja a markolás digitális térképét az amerikai tudósok által kifejlesztett különleges program segítségével. A térképet adatbankba táplálják. Amikor valaki a kezébe veszi a pisztolyt, az illető markolati térképét öszszehasonlítják a jogos tulajdonoséval. Az ellenőrzés egytized másodperc alatt lezajlik – ez durván annyi, amennyi idő a ravasz meghúzásához kell.

A módszer állítólag annyira megbízható és gyors, hogy nagy reményeket fűznek másféle alkalmazásához is. Segítségével a járművek használóit is szűrni lehetne. Például pillanatok alatt kiderülne, ha terrorista ragadná meg egy repülő vagy autóbusz kormányát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!