Hírek

2005.02.14. 07:52

Nyolc héten belül halált okoz az új AIDS-vírus

BAMA

Amerikai orvosok eddig ismeretlen HIV-vírust azonosítottak egy New York-i férfin. Az újonnan felfedezett kórokozó már nyolc héten belül annyira legyengíti a szervezetet, hogy halált okoz. Ráadásul ellenáll minden eddig alkalmazott gyógyszernek. Sokkal gyorsabb lefolyású a már ismert HIV-vírusnál, amely a fertőzés bekövetkeztét akár tíz évre is kitolhatja.

Thomas Frieden, a New York-i egészségügyi hatóság vezetője rendkívül aggasztónak tartja a vírus megjelenését. – Addig lehetetlen felvenni vele a harcot, amíg nem tisztázódik az eredete – nyilatkozta. A hatóság figyelmeztetett minden kórházat, rendelőt, minden olyan személyt, akinél HIV-vírust diagnosztizálnak: lehetséges, hogy különösen veszélyes kórokozóval van dolguk.

Az új vírus nyomára az vezetett, hogy egy 40 év körüli betegen két-három hónappal korábban jelentkeztek az AIDS jellemző tünetei. A férfi majd’ száz emberrel létesített szexuális kapcsolatot. Az amerikai betegségellenőrzési központ vezetője, Ron Valdiserri szerint pánikra nincs ok, mert eddig csak ezt az egy esetet rögzítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!