Hírek

2005.02.16. 00:00

Nemzetközivé lett a lakásmaffiaügy

A Reggel múlt hét csütörtökön foglalkozott az albertfalvai lakásmaffiaüggyel, amelyben adminisztratív eszközökkel egy egész családi házas övezet alól lopták ki a telkeket. Szombaton a párizsi Liberation című napilap és a Financial Times budapesti munkatársai keresték fel a károsultakat Albertfalván.

Izing Antal

Dr. Kocsisné dr. László Ildikó károsult a Reggelnek elmondta, hogy a nemzetközi sajtó érdeklődése segíthet az ügy rendezésében.
Mint azt a Lopják a telkeket a házak alól című cikkünkben megírtuk, az ötvenes években épült albertfalvai Kőművestelep lakói annak idején megvették az építési telkeket, amit korabeli telekkönyvi kivonatok is bizonyítanak. Hatszázalékos kölcsönt vettek fel az építkezéshez, amelyet húsz évig, a hetvenes évekig törlesztettek.

Bányászok, építőiparban dolgozó munkások voltak, ma már kissé ijedt, idős emberek, akiknek többnyire minden vagyonuk az otthonuk. A Fővárosi Kerületek Földhivatala folyamatosan elutasítja a bejegyzések visszajavítását.

Florence Labruyere, a francia Liberation újságírója a Reggelnek azt mondta, hogy készülő cikkeikben a konkrét kőművestelepi történet feldolgozása mellett az általános jogbiztonság kérdésével foglalkoznak. A Budapesten dolgozó újságírók nemzetközi szövetsége vitát szervez az ügyről, amelynek témája a magántulajdon szentsége. Érintett hivatalnokokat, jogászokat és hazai újságírókat hívnak meg a tavaszra tervezett eseményre. 

Csalás kísérlete

A Fővárosi Bíróság csalás bűntettének kísérlete ügyében elutasította K. István és védője fellebbezését. K. István ügyvezetőként azt a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal együttműködő kft.-t vezette, amely a területet a lakók tudta nélkül – állami vagyon gyanánt – a világhálón meghirdette. A bíróság vádindítványának lényege, hogy senki sem árulhatja azt, ami nem az övé.


  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!