Hírek

2005.02.19. 00:16

Nem lesznek felhőkarcolók

Tönkretennék Budapest adottságait – mondják a honi felhőkarcolók ellenzői. A pártolók szerint épp ellenkezőleg: a fejlődést segítenék elő.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="287"] Az Árpád híd pesti lehajtójánál épül az ikertorony, amely a város legmagasabb irodaháza lesz
[/caption]Épül a Népfürdő utcában az az irodaház, amely hatvan méterrel emelkedik majd a földfelszín fölé. Öt méterrel magasabb lesz tehát, mint amit a Fővárosi Közgyűlés rendelete ebben az övezetben megenged. A kérdésről
a kerület és a főváros között jogvita folyt. A Közigazgatási Hivatal azonban úgy látta: a beruházó Real Management Kft.-nek érvényes építési engedélye volt a területre. Ezt Csillag András, a cég ügyvezető igazgatója mondta el.
A rendelet előkészítésekor a szakemberek elemezték Budapest táji, irodapiaci, közlekedési és épített környezeti adottságait. Egy komoly felhőkarcoló a város egyéves irodapiaci igényét ki-elégítené – mondja Schneller István főépítész. Elvenné a lehetőséget attól, hogy a volt iparterületek beépüljenek. A toronyházak ráadásul sokkal koncentráltabb közlekedési rendszert igényelnek. A természeti és épített értékeket, a várost körbeölelő budai hegyek látványát pedig tönkretennék.
A megengedő vélemény szerint a felhőkarcolók hozzátartoznak a modern nagyvároshoz. Elősegítik a fejlődést, mert kis területre összpontosítják a tőkeáramlást. Bojár Iván András építészeti kritikus szerint érdemes toronyházakat emelni például a ma oly jellegtelen Hungária körgyűrűn. A Váci utat afféle felhőkarcolók által körülfogott üzleti főutcává lehetne varázsolni. Szívesen látna toronyházakat a Csepel-sziget északi csúcsán is. A főépítész-iroda megfelelő közlekedési kapcsolatok esetén ezt szintén javasolta. Ajánlásukat a közgyűlés elvetette.

Európa legmagasabbjai

Név/helyszín magasság

1. Eiffel-torony, Párizs 300 méter

2. Commerzbank, Frankfurt 259 méter

3. MesseTurm, Frankfurt 257 méter

4. Millennium Tower, Bécs 202 méter

5. Main Tower, Frankfurt 200 méter

Tönkretennének egy különleges várost

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke szerint nem a felhőkarcolókból kell lenézni a budai hegyekre, hanem a hegyekről a városra. A toronyházpártiak pusztán gazdasági érdekek mentén gondolkodnak. De valójában nincs olyan piaci kényszer, amely a magas házak létezését indokolná. Van elég beépítetlen telek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!