Hírek

2005.02.10. 07:04

Nem kellene börtönbe csukni az újságírókat

Á. Z.

A rágalmazás vétségének polgári úton való büntetése mellett érvelt több újságírói szakmai szervezet képviselője egy tegnapi budapesti fórumon. A téma időszerűségét jelzi, hogy a 2002-ben jogerős ítélettel zárult rágalmazási ügyek kétharmada próbára bocsátással ért véget: négy esetben felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint „nem jó irányba megyünk, ha újságírók börtönbe kerülhetnek papírra vetett véleményükért”. Hozzátette, az sem engedhető meg viszont, hogy rágalmazó írások jelenjenek meg.

Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, arra utalva, hogy a sajtót gyakran emlegetik a negyedik hatalmi ágként, kiemelte, a másik három esetében „megvannak azok a gátak és fegyelmek”, amelyeket az ott dolgozókkal szemben alkalmaznak, így ez indokolt az újságírók esetében is. Hozzátette, „előbb meg kellene határozni, ki az újságíró”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!