Hírek

2005.02.05. 00:00

Nem kapok özvegyi nyugdíjat

Kiegészítés - Olvasónk tíz éve nyugdíjas, férje harminc éve halt meg. Arra kíváncsi, miért nem kap az elhunyt után özvegyi nyugdíjat.

BAMA

A házastárs halála után vele együtt élő párjának egy évig jár az özvegyi nyugdíj. Annak, hogy a kiegészítés feléledjen, a törvény szigorú feltételeket szab. Erre dr. Gondán Csaba, a nyugdíjfolyósító intézet vezető jogtanácsosa hívta fel a figyelmet.

A szabályozás 1993-ban változott meg. Addig a feléledési idő tizenöt év volt. Jelenleg tíz év, ami az 1993. február 28. utáni halál esetén számítandó. Feléled tehát az özvegyi nyugdíj, ha a férj halála után tíz éven belül az asszony elérte a nyugdíjkorhatárt (betöltötte hatvankettedik életévét). Szintén kap juttatást, aki ugyanezen időn belül rokkant lett, illetve legalább két, árvaellátásra jogosult gyermeket nevel. Ha a három feltétel közül tíz év múltán egyik sem teljesül, az özvegy nem jogosult a kiegészítésre.

Olvasónk férje 1974-ben hunyt el, ebben az esetben tehát tizenöt évvel kellett számolni. A hölgynek legkésőbb 1989-ben el kellett volna érnie a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy juttatást kaphasson. Ő azonban csak 1994-ben lett nyugdíjas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!