Hírek

2005.02.25. 07:12

Nehéz helyzetben vannak a főiskolák és egyetemek

Sike Sándor

Tiltakoznak a bölcsészettudományi karok. A Dékáni Kollégium – a karok nehéz gazdasági helyzete miatt – egyenesen a kormányhoz és Gyurcsány Ferenchez fordult. A bajukat tetézi, hogy a súlyos tartalmat hordozó mondandójuk elveszni látszik a főváros közterein tiltakozó gazdák hangzavarában.

Tételezzük fel, nem a hangerőn múlik, s az illetékesek meghallják és értik a panaszt. Aminek lényege: a bölcsészkarok helyzete tragikussá és elviselhetetlenné válik, a fedezet nélküli fizetésemelés kényszere miatt. A karok 5–13 százalékos bérhiányát csak szakmailag és emberileg indokolhatatlan elbocsátásokkal, korai nyugdíjazásokkal és tanszékek megszüntetésével tudnák orvosolni – írja közleményében a bölcsészkarok első embereinek testülete.

Nem csak a Dékáni Kollégiumnak van problémája a kötelező bérfejlesztéssel. A Rektori Konferencia állásfoglalása is jelezte már, hogy sürgős megoldásra lenne szükség, különben számos oktatónak kell átadni az „elbocsátó szép üzenetet”.

Az „első illetékes”, Magyar Bálint csütörtöki reagálása nem sok jóval biztat. Arra buzdította a felsőoktatási intézmények vezetőit, hogy lehetőleg ne közalkalmazottakkal végeztessék a nem oktatói kisegítő munkákat. Helyettük inkább időszakos foglalkoztatással hallgatókat alkalmazzanak, mint az USA-ban.

Mit érezhetnek most az egyetemek laborosai, irodistái, könyvtárosai? Különösen, hogy ők teszik ki a felsőoktatási munkavállalók többségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!