Hírek

2005.02.26. 00:00

Nálunk is kitört a járvány

Húszezren kapták el eddig a felső légúti megbetegedést országszerte. Budapesten több mint négyezren betegek. A hasmenéses kór és a bárányhimlő is terjed.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A Madarász Utcai Gyermekkórházban naponta ötven beteg jelentkezik
[/caption]Három járvány is terjed az országban. Legtöbben felső légúti megbetegedéstől szenvednek, a múlt héten már húszezren estek ágynak. Ez hatvan százalékkal több beteget jelent, mint két héttel ezelőtt.
– A Dunántúlon, elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében növekedett meg az influenzaszerű megbetegedések száma – közölte Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. Itt kétszer annyian betegek, mint egy héttel ezelőtt. Az ország középső részén, Pest megyében és a fővárosban közepes a fertőzöttség szintje. A keleti megyékben pedig egyelőre alacsony – hangsúlyozta.
A betegek harmada gyermek. A náthát, felső légúti hurutot baktériumok és százhetvenötféle vírus okozhatja. Cseppfertőzéssel terjed. Ezen a kóron kívül hasmenést, hányást okozó vírus és a bárányhimlő is terjed az országban.
– Felső légúti, influenzaszerű tünetekkel négyezer-ötszázan fordultak orvoshoz a múlt héten Budapesten. Ez már járványos nagyságrendű megbetegedésnek felel meg – mondta Jakab Dezső, a Fővárosi ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője.
– A hasmenéses betegséget háromszor annyian kapták el idén, mint tavaly ilyenkor. Összesen több mint hétszázan. Ezer gyerek pedig bárányhimlős.
A hasmenéses megbetegedést okozó calici vírus valószínűleg Nyugat-Európából érkezett hozzánk. Az influenza is befészkelte már magát az országba. Járványos elterjedése azonban még egy ideig várat magára.

Elhalasztják a műtéteket

– A Madarász utcai Gyermekkórházban a járvány miatt a választott műtéteket elhalasztottuk – mondja Dr. Reich Katalin orvos-igazgató. – Telt házzal működünk, azonnal megtelnek a megüresedő helyek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!