Hírek

2005.02.08. 00:00

Nagy pofon az igazságnak

A „székesfehérvári maffiaper” vádlottja, Orgovány Zoltán nyilatkozott a Reggelnek. Az őrnagy azt mondja, a '98-as politikai kurzusváltás megváltoztatta a bűnüldözők megítélését.

Jónás József

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Orgovány Zoltán felfüggesztett büntetést kapott. Úgy érzi, ha bűnös lett volna más ítélet születik.
[/caption] – Csak az értheti meg mi történt velünk, aki tudja, a történetünk öt évvel ezelőtt kezdődött – mondta lapunknak Orgovány Zoltán.
Az őrnagy a ’90-es évek közepétől a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni egységénél dolgozott. Kábítószer ügyekben nyomoztak, gépkocsitolvajokat üldöztek és gyilkosokat kerestek. Aztán megváltozott minden. 1998-ban jött az új politikai és szakmai vezetés. Amit addig csináltak, már nem dicsőség volt, hanem bűn. A 2000. esztendő visszalépést hozott: Orgovány a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője lett.
– Februárban felszólított a megyei főkapitány, szereljek le és azok a kollégáim is, akikkel korábban együtt dolgoztam. Nem szereltem le, mások sem, ezért fegyelmit indítottak ellenünk. Semmit nem találtak. Semmi törvénytelent. Ebben az időben azonban már folyt a per Abu Mohamed ellen, akit számos komoly bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak. Többek között mi is nyomoztunk ellene korábban.
Ez lett Orgoványék veszte. Az Abu-ügy. A fegyelmit újra elővették, s már bizonyítottnak találták a gyanút és összemosták az ügyeket. Azt az ügyészt is meggyanúsították, aki nem talált bizonyítékot Orgoványék ellen. Sorban őrizetbe vették őket. Közben Abu Mohamed azt nyilatkozta, több rendőr és ügyész arra akarta rávenni, hogy tegyen tehelő vallomást a székesfehérvári rendőrökre. Ráadásul az államtitok miatt a rendőrök nem nyilatkozhattak, míg az országos főkapitány és a legfőbb ügyész az évszázad ügyéről beszélt.
 – Amikor az emberre rákiabál az ügyész, hogy „Orgovány, ne hazudjon, tudjuk, mit csinált!”, akkor tudja, a védekezésére senki sem kíváncsi. Tudom, hogy nem követtem el azt, amivel vádolnak. Erőt ad a családom, hogy újra rendőrként dolgozhatom. Azt gondolom, hogy a mi ügyünkben nagy pofont kapott az igazság. Nagyon nagy pofont – mondja az őrnagy.

Titkosítás nélkül

Lapunknak név nélkül megszólalt egy másik vádlott is. Azt mondta, ha feloldanák az ügy titkosítását, sokan meglepődnének. Kiderülne, hogy valójában miről is szól az ügy. Hogy milyen piti is a vád. Hogy hogyan került bele huszonhárom ember, és hogyan kerültek egymás mellé az ügyek. Azok, amelyekben sem a személyeknek, sem

az eseményeknek semmi közük sincs egymáshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!