Hírek

2005.02.19. 01:00

Nagy eltérés a helyi adókban

Egy ferencvárosi lakos átlagosan csaknem harmincszor annyi helyi adót fizet, mint egy rákoskeresztúri, s négyszer annyit, mint egy hegyvidéki a főváros XII. kerületében.

Bán Károly

A kerületek csínján bánnak a lakosság megadóztatásával. A terheket igyekeznek a vállalkozásokra tenni a helyi adóztatásban. Ez különösen a Rákos menti településeken figyelhető meg, ahol a lakosság csak akkor fizet építményadót, ha garázsa van, illetve otthonában üzlethelyiség is működik. Ebből az adónemből is csak a kivethető mérték harmadával terhelik a népet, a telekadónál pedig a felével. Az ahány ház, annyi szokást jelzi, hogy a XII. kerületben nem is szednek telekadót, viszont építményadóból csaknem a maximumot gyűjtik be. Ennek megfizetése alól csak az mentesül, aki lakását csupán lakásként használja, ám ha már irodát is működtet benne, vagy ilyen célra akárcsak egy helyiséget bérbe ad, akkor adót kell fizetnie.

Ferencváros önkormányzata kevésbé kíméli adófizetőit, hisz telekadóban és építményadóban is a maximális mértéket vetik ki a nem lakáscélú helyiségekre. Igaz, a lakosnak, ha otthonában csak lakik, nem kell építményadót fizetnie. Mégis jellemző, hogy ebben a kerületben hússzor annyi helyi adót szednek be, mint a Rákos mentén.

Érdekes, hogy egyik általunk kiszemelt kerületben sem vetik ki a kommunális adót, amely az egyik legelterjedtebb volt eddig a fővárosban. Az ok az, hogy adótörvények módosítása okán azonos adótárgyat nem lehet kétféle adóval sújtani. S mivel a kommunális adót hasonlóan az építményadóhoz, az épületek után vetik ki, így az önkormányzatok inkább az utóbbit választják. A kommunális adó felső mértéke ugyanis évente portánként 12 ezer forint, szemben az építményadóval, ami négyzetméterenként 940 forint lehet.

Ferencvárosban fizetnek a legtöbbet

IX. XII. XVII.

Népesség 60 323 58 203 78 812

Befizetett helyi adó (millió Ft) 2000 519 100

Egy lakosra eső adó (Ft) 33 155 8 917 1 269

Forrás: KSH, Reggel-gyűjtés

Négyzetméterenként fizetendő adó

Telekadó (Ft/m3) Építményadó (Ft/m3)

Vállalkozásnak Magánszemélynek Lakás célú Nem lakás célú garázs

IX. 200 200 - 940 940*

XII. - - 100** 900 450

XVII. 100 15 - 300 300

* A IX. kerületben csak a 16 m2-nél nagyobb garázsok után kell építményadót fizetni.

** A XII. kerületben, ha egy lakást vállalkozásra is használnak, akkor adót kell fizetni.

Forrás: Reggel-gyűjtés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!