Hírek

2005.02.12. 00:00

Molnár számolja a tagságot

Ötezer tüntetőre számítanak ma a bajor fővárosban. A müncheni rendőrség átfogó tervet dolgozott ki a biztonságpolitikai konferencia védelmére. Toronyi Attila Bár a „Béke és párbeszéd” elnevezésű fórum érdemi eszmecseréit csak ma tartják, a rendezvény tegnapi nyitó napja sem nélkülözte az izgalmakat. Hajszál híján elmaradt a vendéglátó német államfő szereplése, ám egészségi állapota időközben sokat javult. Horst Köhler a gazdasági fejlődés és a biztonság öszszefüggéseit taglalta. A fórum mintegy 240 résztvevője főként a Közel- és Közép-Kelet problémáival, illetve az ENSZ jövőbeli szerepével foglalkozik. A vitán nagy figyelmet szentelnek az észak-koreai atomfegyverkezésnek és az európai–amerikai közeledésnek. A német kancellár lázzal járó megfázással küszködik, ezért lemondták programjait. Gerhard Schröder gondolatait Peter Struck védelmi miniszter ismerteti. Nagy várakozás előzi meg Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, valamint az amerikai védelmi miniszter szombat délutáni fejtegetését is. A szocialisták Vas megyéből kiindult taggyarapodási botránya elérte a fővárost is. Az MSZP vizsgálatot indít, hogy tisztázza, csak papíron, vagy igazából is léteznek-e a kerületi szervezetekbe belépett új tagok.

Zsidai P. – Patay G. – Kiss G.

Az MSZP elnöke, Hiller István vizsgálatot rendelt el, mert állítólag a párt taglétszámának tíz százaléka nem valós tag. A fővárosi MSZP legnagyobb szervezete Kőbányán található, itt ezerhatszáz tagot tartanak nyilván. Ehhez képest csekélynek tűnik a XII. kerületi szervezet hatszáznyolcvan, vagy az V. kerület négyszáz tagja. Itt szintén tart már a számlálás. Molnár Gyula a Reggel kérdésére elmondta, Kőbányán külön meg fogják vizsgálni, hogy egyezik-e a központi és helyi tagnyilvántartás adatsora. A fővárosi MSZP elnöke szerint ezt nem problémaként élik meg, hanem inkább technikai kérdésként.
– Nincs különleges eljárás. Nem arról van szó, hogy valamelyik szervezetünkben hirtelen növekedést tapasztaltunk volna, ami aggodalommal tölt el minket. Kicsivel előbbre hozzuk a 2006-os választási felkészülés szervezeti áttekintésének feladatait – mondta a kormányfői megbízott. Molnár kijelentette: a hírekkel ellentétben sem a XII., sem az V. kerületi szervezet tagsága nem gyarapodott az országos átlagot meghaladóan. Ezt állította a XII. kerületi MSZP Nőtagozatának elnöke is. Illés Istvánné nem tapasztalt feltűnő növekedést szervezetükben.
– Aki ilyet állít, hazudik – mondta lapunknak. Papp Sándor kerületi ügyvezető alelnök közölte, náluk nincsenek fiktív tagok. Létszámuk az 1990-es ezerről esett vissza hatszáznyolcvanra.
A Reggel kérdésre Molnár megígérte, hogy legkésőbb március közepére befejezik a vizsgálatot a fővárosban.
Molnár azt is megígérte tegnap délben, hogy az éppen kezdődő elnökségi ülésen is foglalkoznak a kérdéssel. Azt fogom kérni, hogy a megnevezett kerületek elnökei személyesen is vállaljanak szerepet a tisztázásban – közölte.
A vizsgálatról Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP frakcióvezetője nem kívánt nyilatkozni. Szerinte ez nem rájuk tartozik.

A Fidesznek is közel tízezer tagja van a fővárosban

A fővárosi pártok taglétszámát a Fidesz–Magyar Polgári Párt vezeti. A Fidesznek kilencezernyolcszáz tagja van, az éves tagdíj pedig 3600 forint. A Magyar Szocialista Párt budapesti elnökségénél azt válaszolták, hogy kilencezer tagjuk van,

a tagdíjminimum pedig 1200 forint. A Lakos Imre vezette fővárosi SZDSZ-nek hatezer tagja van. A szabad demokratáknál az éves tagdíj ezerkétszáz és hatezer forint közé esik. Az MDF négyezres budapesti taglétszámmal rendelkezik, a tagdíjminimuma itt is ezerkétszáz forint évente.

Négy éve gyarapodnak a munkáskerületekben

A fővárosi MSZP-szervezet taglétszáma kilencezer és tizenkétezer között ingadozik – mondta Mészáros Ferenc, az újpesti MSZP alelnöke.

A legnagyobb az angyalföldi és a kőbányai szervezet két-ezer, illetve ezerhatszáz fővel. A kőbányai MSZP irodavezetője Mészáros Ferenc – aki csak névrokona az újpesti alelnöknek – közöl-te: nem meglepő, hogy sokan vállalják a kerületben baloldaliságukat. Hiszen Kőbánya ma

is az, ami régen, a város egyik legnagyobb munkáskerülete.

Toronyi Attila

Bár a „Béke és párbeszéd” elnevezésű fórum érdemi eszmecseréit csak ma tartják, a rendezvény tegnapi nyitó napja sem nélkülözte az izgalmakat. Hajszál híján elmaradt a vendéglátó német államfő szereplése, ám egészségi állapota időközben sokat javult. Horst Köhler a gazdasági fejlődés és a biztonság öszszefüggéseit taglalta.

A fórum mintegy 240 résztvevője főként a Közel- és Közép-Kelet problémáival, illetve az ENSZ jövőbeli szerepével foglalkozik. A vitán nagy figyelmet szentelnek az észak-koreai atomfegyverkezésnek és az európai–amerikai közeledésnek. A német kancellár lázzal járó megfázással küszködik, ezért lemondták programjait. Gerhard Schröder gondolatait Peter Struck védelmi miniszter ismerteti.

Nagy várakozás előzi meg Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, valamint az amerikai védelmi miniszter szombat délutáni fejtegetését is.

A szocialisták Vas megyéből kiindult taggyarapodási botránya elérte

a fővárost is. Az MSZP vizsgálatot indít, hogy tisztázza, csak papíron, vagy igazából is léteznek-e a kerületi szervezetekbe belépett új tagok.

Zsidai P. – Patay G. – Kiss G. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!