Hírek

2005.02.21. 07:14

Mennyi pénz mozdul meg?

A Városháza negyvenkétmilliárd forintot tart értékpapírban. Azt tervezik, az idén négymilliárd forintnyi részvényt értékesítenek. A végső döntés Demszky Gábor kezében van.

Zsidai Péter

A főváros kiküldött költségvetési tervezetének sarokszámai idén sem különböznek jelentősen a korábbiaktól. Ezt a Reggel kérdésére közölte Atkári János, aki főpolgármester-helyettesként tavalyig felügyelte a költségvetés készítését.

Ami a befektetéseket illeti,  a költségvetés tervezete negyvenkétmilliárd forintnyi értékpapírt tart nyilván. Részvények értékesítéséből négymilliárd, osztalék és hozam bevételből három és fél milliárd forinttal számolnak. További félmilliárd forintot az államkötvények és egyéb értékpapírok eladásától várnak. Atkári közölte, a fővárosnak nincs sok mozgástere. A jelenlegi százötvenmilliárdos hiány kezeléséhez, amelyből beruházásait fedezi, szükséges fenntartani a negyvenmilliárdos befektetési állományt. Január végéig negyvenmilliárd volt értékpapírokban, euróban folyószámlán tizenkétmilliárd forintnyi, forintból pedig kilencmilliárd.

Hogyan lehet megtakarítani?

A befektetések időtartama legalább hatvan százaléka nem haladhatja meg az egy évet.

A forint alapú befektetéseknek az összérték legalább hatvan százalékát kell kitenniük.

Az állami kincstárjegyek forint alapú befektetéseinek legalább hetven százalékát kell kitenniük.

Ki dönthet?

A főváros befektetéseit a Költségvetési, Tervezési és Gazdálkodási Osztály készíti. Felelőse az ügyosztály vezetője, szintén ők felelnek a lebonyolítás szabályszerűségéért. A befektetési szabályzat felsorolja az együttműködésre kijelölt partnerek körét. A hazai és külföldi bankokat, a brókercégeket és a kockázati tényezőket, amelyeket minden év szeptember 30-ig felül kell vizsgálniuk. Az ügyosztály minden hó végén összefoglaló pénzügyi jelentést készít, ezeket megküldi a pénzügyi főpolgármester-helyettesnek. Atkári János hatáskör megvonása óta a főpolgármesterhez jut, együtt az ügyosztály által készített befektetési javaslatok.Az ügymenetet a főjegyző, Tiba Zsolt felügyeli. Az önkormányzat nevében a főpolgármester ír alá. A befektetések célja a lehető legkisebb kockázattal a legmagasabb hozam elérése.

Zsidai Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!