Hírek

2005.02.07. 00:00

Másra kérték az engedélyt

A XIII. kerületi önkormányzat elvi építési engedélyének kiadására várnak a Margit-szigeti úszó Eb megálmodói. Ismert, a fővárosi közgyűlés megadta tulajdonosi hozzájárulását a 2006-os verseny megrendezéséhez. Most újabb homokszem került a gépezetbe.

Kiss G.–Zsidai P.

– A Sportfólió Kht. nem a 2006-os úszó Eb, hanem a 2005-ös ifjúsági Eb beruházásához kért elvi építési engedélyt – mondta lapunknak Molnár Béla, az angyalföldi önkormányzat képviselője. A főváros viszont nem erre, hanem a 2006. július 27. és augusztus 6. között megrendezendő versenyre adott tulajdonosi hozzájárulást. A Sportfolió nem véletlenül a 2005-ös eseményre kért engedélyt, annak megrendezéséhez ugyanis nem szükséges környezetvizsgálati hatástanulmány elkészítése. Az időigényes eljárás során ugyanis kiderülhet, hogy az építkezés olyan környezetkárosítással járna, ami alapján azt nem lehetne engedélyezni.

– Jogszabálysértésnek számít, ha az építési engedélyt olyan beruházásra adja ki a XIII. kerületi önkormányzat, amelyre nem szól tulajdonosi hozzájárulás – mondta lapunknak Hoffmann Lilla, jogász. A Mozgalom a Margit-szigetért Egyesület szakértője hozzátette, a jelenlegi helyzetben két megoldás létezik. A Sportfóliónak vagy újabb, immáron a 2006-os versenyre szóló engedélyt kell kérnie, vagy a közgyűlésnek újabb tulajdonosi hozzájárulást kell adnia. A beruházást alapjaiban kérdőjelezi meg, hogy az előterjesztők olyan kormányhatározattal indokolták, amelyeben nincs szó az uszoda bővítésről. Mit írtak? „A kormány… az esemény megrendezéséhez szükséges fejlesztési tartalmat már az új helyszín, a Margit-szigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda tekintetében
a 2162/2003-as kormányhatározatban hagyta jóvá.” Csakhogy ez nem így van. A határozatban a kormány biztosítja a megrendezéshez szükséges forrást, de nem említi a margitszigeti uszodát.

Hiába kérték Bakonyitól a határozatokat

Az előterjesztők hivatkoztak a 1039/2004-es kormányhatározatra is, amely „meghatározta a létesítményfejlesztési program elemeit”. Ez szintén félretájékoztatás. A határozat ugyanis arról szól, hogy 6 helyett az állam már csak 2,2 milliárdot ad az Eb-re. A fejlesztés tekintetében felkéri a sportminisztert, hogy vizsgálja meg, állami pénzek nélkül is megvalósítható-e a befejezetlen lágymányosi fedett uszoda. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodáról ebben sem olvasni.

Bakonyi Tibortól többször kérte Endrédy István, hogy mutassa meg azokat a kormányhatározatokat, amelyek eldöntötték az uszoda bővítését. A főpolgármester-helyettes egyetlen ilyet sem tudott bemutatni a közgyűlés előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!