Hírek

2005.02.02. 00:00

Mai telefonos kisasszonyok

A kézikapcsolásos telefonközpont ideje lejárt, mégsem múlt el a telefonos kisasszonyok ideje. Csak épp manapság nem kapcsolnak, hanem kérdésekre válaszolnak a Matáv tudakozójában.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Eurich Bernadett (24) két éve válaszolgat a hétköznapi és az elképesztő kérdésekre. Naponta 120-150 hívást is kap. A telefonszám-tudakozó munkatársai akár kétszer ennyi ügyféllel is beszélnek naponta.
[/caption]Naponta beszélünk velük, mégis szinte semmit nem tudunk róluk. Például, hogy többségük egyetemista, átlagéletkoruk 23 év. Munkaidejük nagy részét monitor előtt töltik. Fejükre csatolt mikrofonos fülhallgatón át válaszolnak a bejövő hívásokra. Órabérük 400-500 forint. Egy óriási teremben ülnek akár több százan is egyszerre. Vannak, akik csak telefonszámokat és címeket mondanak.

Ők a 198-as számon hívható tudakozó munkatársai. A 197-es, különleges tudakozóban megfelelő kommunikációs készség és lelki alkat szükséges. Éjjel-nappal, ünnepnapokon is dolgoznak a telefonosok. A karácsony és a szilveszter igazi nagyüzem. Olyankor keresik leginkább a pizzafutárokat és a taxitársaságokat. Akad, aki csak azért telefonál, mert egyedül érzi magát.

[caption id="" align="alignright" width="320"] Rimbauer Péter (25) mindkét részlegen dolgozik. Azt mondja, a 198-as fárasztóbb, mert monotonabb munka. A 197-nél furcsa kérdésekkel lehet találkozni. A diszpécsernek mindegyikre válaszolnia kell. Akkor is, ha az ügyfél veszekszik.
[/caption]Egyszer valaki szenteste azért telefonált, mert elütött egy madarat. Nem állatorvost, hanem preparátort keresett. Úgy vélte, nagyon értékes az elhullott szárnyas. Egy másik alkalommal suttogó gyerekhang matematikai kérdést tett fel. A kezelő nem tudta fejből a választ, utána kellett néznie. A fiú türelmetlenül sürgette az ügyintézőt: tessék sietni, néni, mindjárt be kell adnom a dolgozatot!

Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!