Hírek

2005.02.15. 00:00

Magyarul tanulnak a román diákok

Lukács János, Kolozsvár

Egyedülálló ötletet valósított meg Erdélyben a nagyváradi 16. számú általános iskola: román anyanyelvű diákjai heti két órában a magyar nyelv rejtelmeivel ismerkedhetnek. Bár a magyarórákon való részvétel nem kötelező, az intézmény vezetőit is meglepte, milyen sokan érdeklődnek a lehetőség iránt. – Jelenleg két csoportban csaknem negyven román elemista tanul magyarul – mondta el Sabina Burca, az iskola aligazgatója.

Dicséretesnek tartja a kezdeményezést Pető Csilla, az elemi oktatásért felelős Bihar megyei tanfelügyelő is. Elmondta: eddig csak arra volt példa, hogy román környezetben élő és ezért az elrománosodás veszélyének fokozottabban kitett magyar gyermekeknek tanították – szintén nem kötelező képzés keretében – anyanyelvüket.

Pető Csilla úgy tudja, a magyarnyelvtanulás lehetősége iránt elsősorban azok a román szülők érdeklődtek, akik vállalkozóként magyarországi üzleti kapcsolatokkal rendelkeznek. Az elmúlt időszakban többen is felvetették Romániában, hogy legalább fakultatív képzés keretében magyarul is tanulhassanak az Erdélyben élő román diákok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!