Hírek

2005.02.10. 07:07

Magyar tankok és katonák indulnak Irakba

BAMA

A NATO valamennyi tagját arra kérjük, hogy vegye ki részét az iraki biztonsági erők kiképzéséből – közölte Somogyi Ferenc Brüszszelben. A magyar külügyminiszter a katonai szövetség soron kívüli tanácskozásán képviselte hazánkat. A találkozót Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter látogatása alkalmából tartották.

Felszólalásában Somogyi leszögezte: Magyarország joggal számít arra, hogy minden szövetséges NATO-tag kiveszi majd részét az erőfeszítésekből, méghozzá vagy az iraki vagy az Irakon kívüli képzésben való részvétellel, avagy az ilyen akciókat finanszírozó alapba való befizetésekkel.

Hazánk a korábban már bejelentett formában kész szerepet vállalni az iraki tisztek kiképzésében és harckocsikat ajánl fel az iraki védelmi erőnek. Magyarország úttörő szerepet játszott, amikor már tavaly felajánlotta a 150 fős kontingenst, illetve 77 harckocsit és négymillió lőszert az új iraki hadsereg felállításához.

A Bagdadban nyáron induló kiképzési programban több mint háromszáz NATO-szakember készít fel évente ezer-ezer iraki tisztet. A márciustól készenlétben lévő magyar század a kiképzőbázis védelmét látja el 2006 októberéig mintegy hárommilliárd forintos költségvetéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!