Hírek

2005.02.17. 09:00

Magasítják a gátakat a Dunatelepen

Vultur Cs.

Legkorábban tavasszal kezdődhet a budafoki dunatelepi gát építése. Ez a terület fokozottan árvízveszélyes. Hatszáz ember és 160 ingatlan van veszélyben, ha a Duna kilép medréből – tudtuk meg a XXII. kerületi önkormányzattól. Az árvízre pedig minden esély megvan.

A telepet jelenleg egy körgát veszi körül. 2002 augusztusában egyszer már ki kellett telepíteni az ott lakó 600 embert. Igaz, akkor megmenekült a terület, de ehhez a Polgári Védelemnek több tízezer homokzsákkal kellett a gátat megerősítenie. – A Duna-telepi gát tehát nem képes biztonsággal megvédeni a telep lakosságát a nyolc métert meghaladó árhullámoktól, ezért új védművet kell építeni – mondta Csók László, a főváros közmű ügyosztályának vezetője. A Fővárosi Közgyűlés által korábban elfogadott előterjesztés részleteit ismertetve hozzátette: a gátat a főváros és a kormány közös beruházásában építik meg. A teljes költség 475 millió forint. Ebből az összegből gát magasítása és a mélyen fekvő területrészek feltöltése is elkészül.

Évről évre magasabb

A Duna fővárosi szakaszán az elmúlt években két jelentős árhullám vonult le. A 2002 márciusi 767 cm-rel tetőző vízállás a harmadik legmagasabb volt az 1965-ös árvíz óta. Szakemberek szerint az elkövetkezőkben nagy valószínűséggel számíthatunk

a nyolcméteres vízszintre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!