Hírek

2005.02.10. 00:00

Lendületben a moszkvai lányok

Nemrégiben még a női teniszt meghódító Orosz Ötökről értekeztünk, az idő azonban gyorsan túlhaladta a zenéből vett párhuzamot. Ma már tizenötökről, húszakról beszélhetünk, s az előretörés nem áll meg...

Árvay Sándor

Egyik pillanatról a másikra vált láthatóvá az orosz tenisz. Húsz évvel ezelőtt egyetlen szovjet játékos sem volt ott a világranglista legjobb száz versenyzője között. Ma a hölgyeknél tizenöt, a férfiak mezőnyében öt orosz játékost jegyeznek a Top–100 között, a nőknél a legjobb húsz között nyolcan képviselik a Federation-kupa-nyertes Oroszországot.
A fehér sport olimpiai rehabilitációja (1988) jelentette az áttörést.

Moszkva számára az ötkarikás szereplés erkölcsi megbecsülése és anyagi jutalmazása is magasan felette áll a világbajnoki díjazásoknak. Ezzel együtt az orosz „teniszgyár” nem csak otthon dolgozik – a mai sztárok közül sokan gyerekkoruk óta külföldön élnek, edzenek.

A 17 esztendős wimbledoni bajnok, Marija Sarapova egy évtizede Floridában gyakorol a híres Nick Bollettieri akadémiáján, a Szafin család Spanyolországot tekinti a felkészülés központjának, miként a női teniszben meghatározó szerepet játszó högyek közül is egyre többen választják  a jó klímát és infrastruktúrát kínáló Ibériai-félszigetet.

Tavaly Miszkina adta meg az alaphangot: diadalmaskodott a nem hivatalos salakpályás világbajnokságnak számító párizsi Grand Slam-tornán. Folytatta a Szibériából származó Sarapova a wimbledoni elsőséggel, majd jött Kuznyecova a US Open megnyerésével. Közben Gyemen-tyijeva kétszer finalista volt, összorosz döntőt kínálva a publikumnak a Roland Garroson és a Flushing Meadow-ban.

A csapat  vb-nek számító Federation-kupában értelemszerűen Oroszország nyert. A csaknem mindent vivő 2004. esztendő után idén egyetlen kérdés maradt: ki lesz az első orosz játékos, aki világranglista-vezetőként uralkodhat?

Sarapova idén már 394 ezer dollárt keresett

Másfél millió dollárt teniszezett össze az esztendő első öt hetében a világranglista legjobb száz versenyzője között lévő 15 orosz játékos. A pénzdíjak alapján (is) Sarapova a legjobb közülük: 394 ezer dolláros bevétellel fejelte meg 3145545 dolláros eddigi keresményét. Kuznyecova 306 ezret keresett az idén (3121860 dollárt összesen), Gyementyijeva 123 ezernél tart (4962892), Lihovcseva 108 ezret kapott az idén, s 4710571 dollárt a pályafutása során, míg Miszkina idei pénzdíja 96 ezer dollár volt, korábbi összes tenisznyereménye pedig 4158095 dollár. A Top–100 között található többi orosz játékos mindegyike 20 ezer dolláros bevétel fölött tart ebben az évben, egyedül Bovina nem tudta gyarapítani számláját sérülés miatt.

Orosz női játékosok Top–100 között

3. Sarapova, 5. Kuznyecova, 6. Miszkina, 7. Gyementyijeva,

11. Zvonarjeva, 12. Petrova, 16. Bovina, 18. Lihovcseva,

44. Ducsevina, 48. Szafina, 56. Zsidkova, 59. Linetszkaja,

79. Csakvetadze, 81. Panova, 82. Kirilenko.

(A legjobb magyar, Mandula Petra a 88.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!