Hírek

2005.02.24. 00:00

Lefoglalták a kamerákat

BAMA

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a Duna Televízió székelyföldi tudósítói. Az Illyés Közalapítvány jóvoltából használt stúdióberendezéseikre ráteheti a kezét a román vámhivatal. A Reggel értesülése szerint máris a székelyudvarhelyi vámhivatalba kellett szállítani több kamerát és más felszerelést.
A magyarországi alapítvány évekkel ezelőtt nem pénzt, hanem felszereléseket adományozott erdélyi közösségeknek. Csakhogy a román törvények értelmében akkor illetékmentes az ajándék, ha azzal nem folytatnak kereső tevékenységet. A Televízió határok nélkül program keretében magas műszaki színvonalú stúdiók jöttek létre Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és Marosvásárhelyen, a műhelyek számítógépeket is kaptak. Az Illyés Közalapítvány öszszesen hatszázmillió forintot költött a program megvalósítására. A marosvásárhelyi és a kolozsvári stúdiók időben kifizették a kivetett illetékeket, a Székelyudvarhelyért Alapítvány viszont nem. Lapunk megkeresésére Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Laborczi Géza, az Illyés Közalapítvány titkára tud az esetről; arról is hallott, hogy egyesek politikai ármánykodást gyanítanak a vámszervek eljárásában.

Tartozik az IKA-nak

Az Illyés Közalapítvány (IKA) feljelentése alapján hamarosan bíróság tárgyalja a Szász Jenő vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány ingatlanügyét. Székelyudvarhely polgármestere negyvenmillió forintot pályázott meg egy közösségi ház létrehozására. Az IKA viszszaköveteli a pénzt, mert a beruházás nem valósult meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!