Hírek

2005.02.26. 06:39

Lécet húztak a sárkányok

Az újabb őrület környezetbarát üzemanyagot használ: szelek szárnyán repül. S hogy talajközelben is élvezze a sebességet, lécet vagy hódeszkát csatol.

Árvay Sándor

E téli bátorságpróba legjobb akrobatái a napokban az 1800 m magasan levő osztrák síparadicsomban, Obertauernben mutatták be tudásukat az első alkalommal szervezett snowkite-világbajnokságon. Az alig egy esztendeje megjelent extrém sportágnak magyar fordítása igazából még nincs, talán a „havas sárkányrepülés” tükrözi leginkább a valóságot. A sportolók kisméretű hódeszkával vagy síléccel a talpukon indulnak el, hátukra pedig miniernyőt szerelnek. Megfelelő sebességnél kinyitják az ernyőt, amely a magasba emeli, s megkezdődhet a nyaktörő légi trükkök bemutatása (látványos elemek: 360 fokos fordulat, Dead Man – azaz függeszkedve repülés fejjel lefele). A sportoló 200 méteres repülése során akár 20 méteres magasságba is emelkedik, ezért sokféle akrobatikus mozdulatot tud bemutatni. A freestyle kategóriában a zsűri az ugrások nagyságát, bonyolultságát, a bemutatott gyakorlatokat pontozza. A lesiklásban (race) az győz, aki a kitűzött pályán – hasonlóan a síeléshez – a leggyorsabban jut el a kapukon át a célig.

Nem mindegy, mikor nyílik az ernyő…

Alex Schwab az osztrákok legjobbja speciális fizikai tréninggel készült a vébére. Az erőnek fontos szerepe van a sikerben: az ernyő gyors kinyitásától függ az emelkedési sebesség és az elérhető magasság. Márpedig minél magasabban van a versenyző, annál több ideje jut a bravúros mutatványokra. Schwab ugyanabban az obertauerni edzőtáborban gyakorolt, ahol súlyos motoros balesete után az osztrákok sísztárja, Hermann Maier átesett a sikeres rehabilitáción.

Árvay Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!