Hírek

2005.02.25. 08:06

Kozák András az égi színpadon játszik tovább

Hatvankét éves korában meghalt Kozák András, Kossuth-díjas színművész.

Szilágyi Á. – Váczy A.

Volt egyszer egy tiszta arcú, nyílt tekintetű, nyurga fiatal színész. Merészen nézett farkasszemet a világgal, szőke haját borzolta a szél. Nem készült nélküle Jancsó-film. A hatvanas éveket írtuk. Aztán megnyílt a Körszínház, egyfajta világszínházi kísérlet. Ősi eposzokat, regéket ültettek színpadra. Ott sem ment nélküle darab. Huszonöt évig volt a Thália tagja. Ahogy a színház, ő is elbizonytalanodott. Kereste a helyét, rendezett és játszott. Nyílt tekintete megtört, bozontos haja megőszült. Aztán elfáradt, beteg lett, és itthagyott minket...

– Húsz évet töltöttünk együtt a Thália Színházban – emlékszik vissza Gálvölgyi János (56). – Szerettük a színházunk szellemiségét, jó közösség volt. Andrásnak lenyűgöző memóriája és teherbírása volt. Ha csak a Bartókiádára vagy a Ghandira gondolok, szövegtengert kellett észben tartania. Amikor Kazimir Károly, a színházigazgató megbetegedett, a Thália is széthullott, mi pedig szétszéledtünk. Éppen most számoltam össze, a régi tháliás csapatból, már alig vagyunk.

– Addig kell megbecsülni a színészt, amíg él – tartja Esztergályos Cecília (62). – Nem a halála után kell sopánkodni, hogy istenem, milyen tehetséges volt. Amikor 1968-ban odakerültem a Tháliába, akkor játszottam először együtt Andrással. Móricz Zsigmond Csibe című színműve után még legalább hetven darabban volt a partnerem.

Különben zárkózott, magába forduló, a családjának és a szakmának élő ember volt. Mindig azt mondom, hogy az életet kell túlélni. Talán az is besegített a halálába, hogy félreállították, nem hívták a színházak.

Kozák András

Vencsellő, 1943. február 23.

1961-65: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1965–1966: szolnoki Szigligeti Színház

1966–1991: Thália Színház

1992–2001: Nemzeti Színház

2001–2003: székesfehérvári Vörösmarty Színház

Színházi szerepek: Kopjáss István (Rokonok), Szakhmáry Zoltán (Úri muri), Mester (Mester és Margarita), Bánk bán és IV. Henrik (címszerepek)

Filmszerepek: Pesti háztetők, Szegénylegények, Csillagosok, katonák, Fényes szelek, Csend és kiáltás

Díjak: Jászai Mari-díj, érdemes és kiváló művész, Magyar Művészetért-díj, Kossuth-díj

Szilágyi Á. – Váczy A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!