Hírek

2005.02.26. 00:00

Könyvritkaságokat lopott el az egykori diák

Nagy E. D.

Lopás miatt nyomoznak az ellen a két férfi ellen, akik elvitték az egri főiskola hat könyvritkaságát. Varga Tamás, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunknak azt mondta: egyelőre nem tudják, mennyit ér a tolvajok zsákmánya. Szakértőkkel vizsgáltatják a köteteket. Az egyikről, egy 1605-ben kiadott hétnyelvű szótárról a főiskola azt állítja, csak ez az egy könyv felbecsülhetetlen értékű. A másik öt, az 1700-as évekből származó kiadvány szintén különlegességnek számít. Ehhez képest a tolvajok kétszázezer forintért szabadultak meg a kötetektől egy budapesti antikváriumban. Az egyik tolvaj az egri főiskola diákja volt, itt is diplomázott 1987-ben. Amíg egyikük elterelte a könyvtáros figyelmét, a másik kitépte a biztonsági matricát a szótárból. Az jelzett volna, ha kiviszik az épületből a kötetet. A könyveket a napokban Budapesten foglalták le és visszaadták a főiskolának.

Hétnyelvű szótár

A hat kötet legértékesebbje egy 1605-ben, Prágában kiadott hétnyelvű szótár. Latin, olasz, dalmát, cseh, magyar, lengyel és német nyelvű.

A világon csupán tizennégy darab van belőle, közülük is csak egy található Magyarországon. A könyvtárban egyébként több ritkaságot is őriznek. Például Mikes Kelemen törökországi leveleit és Mozart egy levelét, de több kódex is gazdagítja

a gyűjteményt.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!