Hírek

2005.02.16. 00:00

Kisajátítás Nagytarcsán

Elkezdődtek a kisajátítások Nagytarcsán. A falu mellett két fontos főút épül hamarosan. Az M0-s körgyűrű és az M31-es autóút.

Patay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Ellenkezni nincs értelme. Ha valamit el akarnak venni, azt el is veszik – mondja Szalkai István nagytarcsai földjén.
[/caption]Ötezer négyzetméter földjük marad a 2,6 hektáros kisbirtokból
a kisajátítás után Szalkaiéknak. A nagytarcsai család azok közé tartozik, akiknek azért kell megválniuk földjüktől, mert idén elkezdik építeni az M0-s és az M31-es főutakat. Így Szalkaiékhoz hasonlóan egyre többen számíthatnak kisajátításra.
Nagytarcsán egy budapesti ügyvédi iroda intézi az egyeztetéseket. Az önkormányzat kivételével már szinte minden gazda elfogadta a szántókért a négyzetméterenkénti 1200 forintos árat.
Szalkai István (67) már átadta fiának a földet, de szívesen megmutatta, hol lesz majd az autópálya.
– Csak azt nem tudom – mesélte –, hogyan fogunk átmenni majd az autópálya melletti földünkre, mert elég nehezen járok, mióta eltört a lábam és úgy tudom, az első átkelési lehetőség három kilométerre esik a falutól. A család azonban nemcsak földjének egy részétől, hanem az abból remélt haszontól is elesik. Szalkai István szerint 40-50 mázsa búzájuk termett ott hektáronként évente, amely ha csak szűkösen is, de biztosította saját szükségleteiket.

Perre menne az önkormányzat

A község polgármestere Csielkáné Tóth Lenke a Reggelnek elmondta: nem értik, miért ajánlottak 400 forinttal kevesebbet az utakért, mint a szántóért. Nem tudják elfogadni azt a magyarázatot sem, hogy azért kevesebb a pénz, mert keskeny az út. A helyi önkormányzat elsősorban útjai révén érintett a kisajátításban. Az önkormányzat azt feltételezi, hogy valaki nyerészkedni akar rajtuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!