Hírek

2005.02.04. 00:00

Kiábrándító a politika

Címkék#Vélemény

Az emberek huszonhét százalékát egyáltalán nem érdekli a politika. A Gallup felméréséből az is kiderül, hogy csupán hat százalékuk elégedett a parlament működésével.

Körmendi G.

Egyre elégedetlenebb a magyar lakosság a parlament munkájával – állapította meg az a közvélemény-kutatás, amelyet az Országgyűlés Hivatalának megbízásából végzett a Magyar Gallup Intézet.

A T. Ház munkájával összességében a megkérdezettek közel fele (45 százaléka) elégedetlen vagy nagyon elégedetlen, 46 százalékuk közepesen elégedett, és mindössze hat százalék mondja azt, hogy elégedett, vagy nagyon elégedett. Az elégedettség mértéke 2004 decemberében a százas skálán 38 pont volt, szemben a két évvel korábbi 49 ponttal. Ezzel párhuzamosan nőtt a parlament összetételének megváltoztatását szorgalmazók aránya. Most az emberek 82 százaléka kívánja a képviselők számának csökkentését, 70 százalékuk pedig a civil szervezetek döntéshozatali súlyának növelését.

A lakosság legnagyobb arányban országos televíziók műsoraiból, elsődlegesen a Magyar Televízióból tájékozódik a parlamenti munkáról. Az újságok tekintetében viszont ezen a területen a megyei napilapok számítanak piacvezetőnek. Az eredményekből látszik, hogy az emberek nem igénylik, hogy parlamenti csatornát indítson az MTV. Ezt Hideg Gergely kutatásvezető is megerősítette. Azt mondta: nincs rá igény.

Odafigyel a részletekre

Számomra figyelmeztető, hogy a parlament presztízse folyamatosan csökken. Meg kell gondolni, hogy a civil szerveződéseket hogyan vonjuk be a döntéshozatalunkba – fogalmazott Szili Katalin házelnök. Szerinte a veszekedő politikusokból ábrándultak ki igazán az emberek, akik higgadtabb stílusú politizálást várnak el a honatyáktól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!